Life FIRSTCLASS 2024. 09. 17.

Ezekbe az országokba tódultak a magyar nyaralók

Soha ennyien nem utaztunk még délnyugati szomszédunkhoz, mint idén, Horvátországban rekordszámú magyar nyaralt. Mutatjuk, hova mentünk még.

A Horvát Idegenforgalmi Közösség legfrissebb adatai szerint az idei évben eddig 736 036 magyar látogatott Horvátországba, akik összesen 3,7 millió vendégéjszakát töltöttek ott, ami már most magasabb a 2023-as összadatokhoz képest. Sőt, erős rekordot ígér 2024, ugyanis az eddigi rekordév, 2019 első nyolc hónapos számait 18%-kal haladja meg.

Délnyugati szomszédunkban a Kvarner régió a legnépszerűbb utazási célpont, magyarok jelentős része is ide, emellett Isztriára, Zadarba, Splibe és Šibenikbe utazott. A hazai nyaralók 26%-a utazási irodákon keresztül látogatott el Horvátországba, míg 74%-a egyénileg szervezte meg nyaralását.

Fotó: aviareps.com

Fotó: aviareps.com

Tarolnak a tengerpartok

Az online biztosítási alkusz, a Netrisk adataiból az is kirajzolódik, hogy a favorit Horvátországot követően mely országok voltak népszerűek.

Míg az utasbiztosítást kötők 30%-a a szomszédba készült, 21%-kal Olaszország lett a második, míg a nyaralni indulók 9%-a Görögországot választotta.

Bár az utasbiztosítások nem nyújtanak tökéletes képet, egyre reprezentatívabbak az adatok: június eleje és augusztus vége között ugyanis már 139 ezer ilyen biztosítást kötöttek a magyarok, ami 14%-os növekedés a tavaly nyárhoz képest.

Az átlagdíj egyébként 13 ezer forint volt, ez mindössze 4,5 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi 12 600 forintot. A biztosítások többségét – 55 százalékát – autós utazásra kötötték, a repülős nyaralások arány 34 százalékot tett ki idén. Az utasbiztosítással nyaralók 13 százaléka 29 év alatti volt, 79 százalékuk a 30-59 évesek közül került ki, míg a 60 évnél idősebbek aránya 8 százalék alatt volt.

Mire jó az utasbiztosítás?

Az utasbiztosítás olyan biztosítási forma, mely kifejezetten utazások, kirándulások, nyaralások során nyújt biztosítási védelmet számunkra. A hazai utasbiztosítások az alábbi biztosítási fedezetet nyújtják, csomagoktól függően:

  • Sürgősségi orvosi és mentési költségek
  • Élet- és balesetbiztosítás
  • Asszisztencia-szolgáltatás
  • Poggyászbiztosítás
  • Felelősségbiztosítás
  • Jogvédelem biztosítás

Számos biztosítós kínál olyan szolgáltatásokat, mint például a jogvédelem, ügyvédi költségek megtérítése, óvadékelőleg, stb. Ezen szolgáltatásokat azonban leginkább a prémium, magasabb árú kategóriába tartozó termékek között kell keresni.

Forrás: Aviareps.com, Netrisk
Kép(ek) forrása: Getty Images/zoranm