Life Kovács Miklós 2024. 10. 09.

Van remény, sose se késő lemondani a dohányzásról

Egy friss kutatás szerint mindegy, hogy 35, vagy akár 75 évesen hagyjuk abba a dohányzást, a füstmentes élet évekkel tovább tarthat.

A Michigani Egyetem tudósai által közzétett átfogó kutatás eredménye fontos tanulsággal szolgál azoknak, akik úgy vannak vele, hogy már “arra a kis időre” minek lemondani a dohányzásról. Az adatok alapján leszűrt következtetéseik szerint soha nem túl késő leszokni, ez a döntés mindig csak előnyös lehet az egészségünk szempontjából.

Amióta a dohányzást összefüggésbe hozták a rákkal, az agyvérzéssel, valamint a szív- és tüdőbetegségekkel, egyre komolyabb kampányokkal próbálják eltántorítani az embereket a cigarettázástól. Azonban a hangsúly túlnyomórészt azon volt, hogy a fiatalabbak hagyjanak fel a dohányzással, “mielőtt túl késő lenne”.  

A kutatók életkor-specifikus halálozási rátákat számítottak ki a dohányzási szokások alapján – azok esetében, akik soha nem dohányoztak, azok esetében, akik jelenleg is dohányoznak, valamint azok esetében, akik korábban dohányoztak, de már leszoktak – az összes okból bekövetkező halálozás relatív kockázatait felhasználva, több amerikai nemzeti forrás adatainak felhasználásával.

Ezt az információt olyan táblázatok létrehozására használták, amelyek 10 éves időközönként mutatták az emberek várható élettartamát 35 és 75 éves kor között.

A dohányzásról lemondani hetven felett is jó döntés

A kutatók megállapították, hogy a dohányosok mindig hátrányban vannak a várható élettartamot illetően. Akik felnőttkoruk során 35, 45, 55, 65 vagy 75 éves korukig dohányoztak, átlagosan 9,1, 8,3, 7,3, 5,9 és 4,4 évvel rövidebb életet élnek. A leszokás viszont bármilyen korban pozitívan hat a következő időszakra, azok közül, akik 65 évesen hagytak fel a dohányzással, 23,4% eséllyel nyertek legalább egy év életet; a 75 éves korban leszokók esetében ez az esély 14,2% volt.  

Ezenkívül az adatok azt mutatták, hogy azoknak közel 10%-a, akik 65 évesen szoktak le a dohányzásról, legalább nyolc évvel hosszabb életet éltek, mint azok, akik folytatták a dohányzást, és a 75 éves korukra leszokók 8%-a legalább négy évet nyert.

“A leszokás előnyei nem korlátozódnak a fiatal és középkorú felnőttekre; ez a tanulmány bizonyítja, hogy az idősebbek számára is érvényes” – mondta Kenneth Warner a kutatás egyik vezetője. “Bár az idősebb korban történő leszokás nyereségei abszolút értelemben alacsonynak tűnhetnek, jelentős részét jelentik az egyén fennmaradó várható élettartamának.”