Style Fehér Patrik 2024. 10. 17.

Elkészült az űrruha, amiben újra a Holdra lép az ember

Az Axiom Space és a Prada bemutatták azt az űrfelszerelést, melyet a NASA Artemis III-as küldetése során magukra öltenek az asztronauták - többek között a Holdon is.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy az Axiom Space fejleszti azokat az űrruhákat, melyeket a NASA a közeljövőben. a tervek szerint a Hold újbóli meghódítása során is használni fog az Artemis III nevű küldetésben. A projekthez csatlakozott a Prada luxusmárka is, most pedig végre bemutatták, mit is ölthetnek magukra a jövő űrhajósai.

Ahogy korábban ígérték, az AxEMU nevű szett alapvetően fehér, ez a hővédelem, a napsugárzás visszaverése miatt nem is nagyon lehetett másképp. A Prada divatmárkaként leginkább a ruha külső rétegeinek megalkotásában tudott tényező lenni, az Axiom Space közleménye szerint a kreativitás és a mérnöki szempontok keveredtek a végső dizájn megszületésekor.

Elkészült az űrruha, amiben újra a Holdra lép az ember

A ruhát úgy alkották meg, hogy gyakorlatilag mindenféle termetű emberre jó legyen. Viselőjét megvédi a Hold forróságától és fagyától is, utóbbira két órán át képes gond nélkül. Egy mindenféle összeköttetés nélküli űrséta során a rendszerek nyolc óráig képesek életben tartani egy embert, így a munkavégzés is jó ideig zavartalanul mehet a szettben.

Rengeteg elektromos rendszer található az AxEMU belsejében. Ez többek között a fejlámpához, a HD-kamerához, a 4G-s internetellátáshoz, a szén-dioxid-elvonásához és az aktív hűtési rendszerhez is kell. A ruha már túl van az első nyomásszimulációs teszteken, de még víz alatt is kipróbálják, valamint a Hold felszínét idéző körülmények között is bevetik. Ezeket követően, 2025-ben kiértékelik az eredményeket, és módosítanak a szetten, ha kell.

A közelmúltban a szintén a Hold felszínét célzó kínai űrügynökség is bemutatta a maga új szkafanderét, arról itt olvashatsz bővebben!

Forrás: Axiom Space
Kép(ek) forrása: Axiom Space