Style Fehér Patrik 2023. 10. 05.

Divatos űrruhát kapnak a Holdra utazók

Egy ideje már eldőlt, ki készíti az űrruhák következő generációját. Bejelentették azonban, hogy a projektben részt vesz egy nagy olasz divatmárka is.

Korábban már megmutattuk nektek annak az űrruhának a prototípusát, melyet azok az asztronauták is használnak majd, akik a NASA Artemis-programjában a Holdra léphetnek 2025-ben. A dresszt az egykori NASA-alkalmazottakból álló Axiom Space vállalat készíti, ám a feladatnak nem egyedül fog neki.

Bejelentették ugyanis, hogy együttműködnek a Pradával: az Axiom Space vezérigazgatója, Michael Suffredini szerint az a technológia, amit a milánóiak hoznak a projektbe, nem csupán az űrhajósok kényelmét biztosítja a Hold felszínén, hanem a régebbi szkafanderekből hiányzó dolgokat is pótolja.

Az olasz divatmárka mérnökei az űrcég szakembereivel közösen alkotják meg majd a ruhák dizájnját, figyelve a különféle anyagok tulajdonságait és természetesen azt, hogy az űrben, valamint a Hold felszínén más tényezőknek kell ellenállnia a felszerelésnek, mint bolygónkon.

Divatos űrruhát kapnak a Holdra utazók

Azt már biztosan tudni lehet egyébként, hogy a ruha fehér lesz, hogy maximalizálják az űrhajósok hővédelmét. A munkavégzés könnyítésére, illetve monitorozására a sisakba lámpát és HD-kamerát is helyeznek, emellett pedig a ruha lábrészét úgy alakítják ki, hogy térdelni is lehessen benne.

Forrás: Axiom Space