Style Erdős Norbert 2024. 10. 25.

Idő luxuskivitelben: amikor nem nyűg az óraállítás

A világ legdrágább óráival a csuklónkon nem zsörtölődnénk, hogy előre-hátra kell tekergetni a mutatókat a téli és nyári időszámítás közötti váltás miatt.

Mikor eljön az óraállítás ideje, a legtöbben morogva tekergetik órájukat, miközben próbálnak kiigazodni, hogy a nap most hosszabb lesz-e vagy rövidebb. De képzeljük el azt a szituációt, amikor nem egy hétköznapi ketyegő van a kezünkön, hanem mondjuk egy több milliárd forintos Patek Philippe Grandmaster Chime vagy egy Graff Hallucination, amely egy kisebb csillagászati megfigyelőállomásnak is beillene.

Ebben az esetben valószínűleg az óraátállítás élménye gyökeresen megváltozna. Ki ne szeretné gondosan, akár egy csésze kávé mellett beállítani a világ legdrágább időmérőjét? Aki ilyen órákkal éli meg az idő múlását, annak az óraállítás nem nyűg, hanem különleges élmény – hisz, mint tudjuk, az idő pénz, és itt ez szó szerint értendő.

Lássuk a világ 10 legdrágább óráját

10. Rolex Daytona Unicorn (Ref. 6265) – 6,1 millió dollár (2,2 milliárd forint)

Ez az egyetlen ismert fehérarany Rolex Daytona, amely fekete számlappal és fehér segédszámlapokkal készült. Ritkasága és egyedi dizájnja miatt olyan vonzó ez a kronográf a gyűjtők számára.

 

9. Patek Philippe Stainless Steel (Ref. 5016A-010) – 7,3 millió dollár (2,7 milliárd forint)

Ezt a különleges órát a 2015-ös Only Watch jótékonysági aukcióra terveztek. Ez az egyetlen rozsdamentes acélból készült Patek Philippe modell az 5016-os sorozatból. A rozsdamentes acél használata különösen ritka Patek Philippe karórák esetében, általában arany- vagy platinatokokkal készülnek, így ez az óra azonnal felkeltette a gyűjtők figyelmét.

Fotó: Patek Philippe

Fotó: Patek Philippe

A Ref. 5016A-010 műszaki különlegességei közé tartozik a percismétlő, azaz hogy apró kalapácsokkal hasonlóan apró harangokon “kiüti” a pontos időt, a tourbillon (ami a pontosság növelését szolgálja), valamint az öröknaptár és a holdfázis-kijelző. A kék zománcozott számlap és a letisztult fehérarany mutatók klasszikus eleganciát kölcsönöznek a karórának. A kerek tok 36,8 mm átmérőjű. Az Only Watch aukción az óra rekordösszegért, 7,3 millió dollárért kelt el, az ár az addigi a legdrágábban eladott Patek Philippe modellé tette.

8. Patek Philippe (Ref. 1518) rózsaarany – 11 millió dollár (4,1 milliárd forint)

Ez az óra igazi ritkaság, amelyet a történelem első sorozatgyártásban készített, öröknaptárral ellátott karórájaként tartanak számon. A Ref. 1518 1941-ben jelent meg, és mindössze 281 darabot készítettek belőle, amelyek közül a rózsaarany változat különösen keresett a gyűjtők körében. A rózsaarany tok és a finom kidolgozás olyan luxusmegjelenést biztosít, amely klasszikus és modern stíluselemeket ötvöz. A számlap rendkívül letisztult, rajta a 12 óra felett helyezkedik el a hónap és nap kijelzője, míg a holdfázis-kijelző és a dátumkijelzés 6 óránál található.

 

7. Vacheron Constantin zsebóra (Ref. 57260) – 8 millió dollár (3 milliárd forint)

Ez a világ egyik legkomplexebb órája, amelynek több mint 2800 egyedi alkatrésze van. Az órát három órásmester nyolc év alatt készítette el, és olyan különleges funkciókkal rendelkezik, mint a zsidó naptár és a csendes, éjszakai üzemmód.

 

A Vacheron Constantin számokban: 

  • 2826 egyedi alkatrész
  • 242 drágakő
  • súlya 957 gramm
  • 10 szabadalom található benne
  • 31 mutatója van
  • 85 prototípus készült el a végleges változat előtt
  • 16 kilogrammnyi parpírra vetett tervezési rajz
  • 8 év
  • 1 ügyfél

6. Jacob & Co. Billionaire Timeless Treasure – 20 millió dollár (7,4 milliárd forint)

Az óra több mint 425 sárga Asscher-csiszolású gyémántot tartalmaz, összesen 216,9 karátos súllyal. Elkészítése három évig tartott, és a sárga gyémántok egyedülálló ritkasága miatt vált igazán értékessé.

Így készült:

 

5. Jaeger-LeCoultre Joaillerie 101 Manchette – 26 millió dollár (9,7 milliárd forint)

Erre az exkluzív karórára 576 darab gyémántot aggattak, és a világ legkisebb mechanikus óraszerkezetével működik. Eredetileg II. Erzsébet királynő számára készítették. Inkább karkötő, amelybe egy apró órát applikáltak.

 

4. Breguet Grande Complication Marie-Antoinette – 30 millió dollár (11,2 milliárd forint)

A legenda szerint maga Marie-Antoinette, XVI. Lajos osztrák származású, a forradalomban kivégzett felesége rendelte meg ezt az órát, amelyet 1783-ban kezdtek el készíteni, és több évtizedbe telt, míg elkészült, azaz a királyné nem is viselte.

Az óra a korabeli technika csúcsát képviselte számos bonyolult funkciójával. Ilyen a percismétlő, a naptár, a hőmérő, valamint egy szofisztikált, automata felhúzós szerkezet, ami rendkívül ritka volt akkoriban. Az óra több mint 40 különböző komplikációt foglal magába, és különleges jellemzője, hogy platina és arany alkatrészeket egyaránt tartalmaz.

Fotó: Wikipedia/Michael.vainshtein

Fotó: Wikipedia/Michael.vainshtein

Mi az a komplikáció?

Az óráknál komplikációnak nevezünk minden, a pontos idő kijelzésén felüli funkciót.

3. Patek Philippe Grandmaster Chime (Ref. 6300A-010) – 31 millió dollár (11,5 milliárd forint)

A világ legbonyolultabb karórájaként tartják számon a Patek Philippe 2019-ben, egyedi acéltokkal készült modelljét, amelyet szintén az Only Watch jótékonysági aukcióra gyártottak. Az óra 20 komplikációval rendelkezik, köztük nagy- és kismásodperces percszámláló, öröknaptár, zsanérban elhelyezett forgatható tok, ébresztő, valamint egy egyedi hangjelző funkció, amely óránként, negyedóránként vagy igény szerint jelez. Az órának mindkét oldala használható,  viselőjének kedve szerint forgatható.

 

2. Graff Diamonds The Fascination – 40 millió dollár (15 milliárd forint)

Az óra összesen 152,96 karátnyi fehér gyémántot tartalmaz, valamint egy önmagában 38,13 karátos, körte alakú gyémánt ékesíti, amely levehető, és önállóan, gyűrűként is viselhető. Ez a darab a Graff Diamonds mesterségbeli tudását reprezentálja, hiszen nemcsak időmérő eszköz, hanem luxusékszer is.

 

1. Graff Diamonds Hallucination – 55 millió dollár (20,5 milliárd forint)

Ez az óra a színes gyémántok vibráló kavalkádja, amelyet 110 karátnyi ritka drágakő díszít. 55 millió dolláros árával ez a világ legdrágább órája, amelyet elsősorban a gyémántok exkluzív ritkasága emel a csúcsra.

 

Ezek az órák nemcsak technikai bravúrok, hanem az óraipar történelmi mérföldkövei, amelyeket gyűjtők és szakértők is értékelnek egyediségük és kiváló minőségük miatt​. 

De akkor most hová is állítjuk az órát és mikor? 

Magyarországon a nyári időszámítás általában március utolsó vasárnapján kezdődik, amikor az órákat egy órával előreállítják (2-ről 3-ra). Ez a gyakorlat a nappal kihasználását célozza, így a nyári hónapokban hosszabbak a világos órák. A téli időszámítás október utolsó vasárnapján kezdődik (ez idén most vasárnap lesz!), amikor az órákat egy órával visszaállítják (3-ról 2-re), visszatérve a “normál idősávba”. Így reggel ugyan világosabban kelünk, de a sötétedés korábban kezdődik.

Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images