Life Fehér Patrik 2024. 11. 20.

Itt a libamáj, ami sosem látott libát

A laboratóriumban, vegyészek által előállított műételek (műhús, műhal stb.) sora nemrég a műlibamájjal bővült, melynek íze csak picit tér el az eredetiétől.

Világszerte kedvelt, ám ugyanakkor sok helyen tiltott, nehezen beszerezhető csemege a libamáj. Tény, hogy nem a legetikusabb módon híznak hatalmasra a szárnyasok májai, az állatok tömését egyes országok nagyon nem nézik jó szemmel. Gasztronómiai szempontból igazi bűnös élvezet ez, nincs mese.

Ezen szeretne változtatni a Vow nevű cég, amely műételként alkotta újra a libamájat. A laboratóriumi körülmények között létrehozott alapanyag fő összetevője maradt állati eredetű, japán fürjeket használnak. Ezekből tudtak olyan műlibamájat előállítani, mely textúrájában abszolút hozza a jól megszokott zsíros-májas jelleget. A tökéletes libamájízre vágyóknak talán csalódás lehet, hogy az eredmény bevallottan vadasabb, de az eredmény így is finom.

Kép: Jeenah Moon for The Washington Post via Getty Images

Kép: Jeenah Moon for The Washington Post via Getty Images

Erről már páran meg is bizonyosodhattak világszerte. A Vow több étterembe is szállít termékeiből, többek között Szingapúrban, Hongkongban és New Yorkban ehetnek a vendégek “kulturált/termesztett” húsokat, ahogy a cég nevezi őket. Az alapanyagot az amerikai nagyvárosban nemrég egy zárt körű vacsorán ismertették meg nemzetközi újságírókkal, változatos formában tálalva azt fel – ez látható a fenti, illetve az alábbi képen.

Kép: Jeenah Moon for The Washington Post via Getty Images

Kép: Jeenah Moon for The Washington Post via Getty Images

A Vow volt egyébként az a cég, mely tavaly előrukkolt egy olyan húsgolyóval, melyben gyakorlatilag a gyapjas mamut DNS-ének felhasználásával előállított műhús volt megtalálható.

Forrás: Vow
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images