Life Fehér Patrik 2024. 04. 16.

Csirketollból készülhet a jövő étele

Egy cég a gyakorlatba ültette át a technológiát, melynek köszönhetően egy csirke szinte minden porcikájából élelmiszert lehet készíteni - még a tollából is. Vajon ez lesz a jövő?

Évente 2,3 millió tonna csirketoll megy a szemétbe az Európai Unióban. Mi lenne, ha ebből étel is lehetne?

– teszi fel a kérdést Sorawut Gunn Kittibanthorn, Londonban élő thaiföldi kutató és tervező. A férfi ugyanis rájött arra, hogy a csirketollból ki lehetne vonni fehérjét, majd abból lehetne készíteni műhúst. Projektje azonban nem csupán feltételezés: véghez is vitte elképzelését. Ebből született meg a Kera nevű cég, mely már tálalni is tudta az ehető csirketollat.

Az alapanyagból bőven van lehetőség fehérjét kinyerni, tekintve, hogy a csirketoll 91 százaléka protein, egészen pontosan keratin, melynek ráadásul antioxidánstartalma is magas, emellett nyolc, az egészséges élethez szükséges aminosavat is tartalmaz. A kutató egy általa kifejlesztett komplex eljárásnak köszönhetően 1 kg csirketollból több mint 750 gramm emberi fogyasztásra alkalmas fehérjét tud kinyerni. Ebből csinálta meg saját műhúsát a Kera, mely a cég saját bevallása szerint nem is húshelyettesítő termék, hanem olyasvalami, ami még a húsnál is jobb.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Sorawut Gunn Kittibanthorn (@gunnkittibanthorn) által megosztott bejegyzés

A cég abszolút a zero waste létre törekszik, azaz semmit sem szeretnének kidobni. Ez egybevág azzal az újra trendivé váló táplálkozási szokással (orrtól a farokig), melyben az állatok minden porcikáját feldolgozzák a fenntarthatóság jegyében.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Sorawut Gunn Kittibanthorn (@gunnkittibanthorn) által megosztott bejegyzés

A Kera első próbakóstolását Londonban tartották március végén, a helyszíni beszámolók szerint a termék megkülönböztethetetlen volt az igazi hústól.

Forrás: Kera Protein
Kép(ek) forrása: Getty Images