A TikTokon indult
Több mint 12 ezer szem szaloncukrot kóstoltak meg az idén hatodik alkalommal megrendezett Év Szaloncukra versenyen, melyet a „Szeretem a csokit” TikTok-csatorna videósai, Kovács Ádám és Kovács Gergely hoztak létre. A versenyre minden kicsi és nagy gyártó egyaránt nevezhetett.
“A nyolc versenykategóriából hat kóstolóit idén is a közösségi oldalak követői közül választottuk ki. Azonban az egyik legnépszerűbb kategória, a gyerekek kedvence kategória zsűrijében idén a Magyar Színház Keménykalap és krumpliorr című előadás gyermekszínészei is helyet kaptak. Ez azért is öröm volt számunkra, mert a kóstoláson a színház által készített videókon keresztül ezt az élményt a követőinknek is át tudtuk adni”
– mondták a szervezők.
A szakmai kategóriában gyártónként csak három szaloncukorral indulhattak a nevezők. A szakmai zsűriben Gácsi Zoltán, a Csokoládé Akadémia szakmai vezetője, Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, Abrudán Zsolt, a New York Kávéház chefje, Mihály Lajos szakácsmester és cukrász, Szentandrás-Szabó Emese, mestercukrász, valamint Pásztor Éva mestercukrász, szakoktató döntött a finomságokról. A zsűrizésben minden évben sztárok is segítenek egy-egy kategóriában; idén a zselés kategóriát a Magyar Színház sztárjai, Trokán Anna, Jenes Kitti és Pavletits Béla kóstolta.

A díjátadó
“Minden évben szeretjük frissíteni a kategóriákat, hogy a verseny segítségül tudjon szolgálni egy-egy kisebb közösségnek is. Idén a “mentes” szaloncukrok kaptak külön kategóriákat, amiben a cukor, glutén és tejfehérje érzékeny közönség számára gyártott szaloncukrok külön versenybe szállhattak, illetve újdonság idén, hogy a mára már országosan ismertté vált verseny idén a versenyhez, a díjazottakhoz és a múlt évben Hungarikummá vált szaloncukorhoz méltó új logót is kapott, amit a Szabó Károly Carlo tervezett” – mondta el Kovács Gergely szervező.
A legkomolyabb díj
Az Év Szaloncukra győztesét idén ismét rekordszámú nevezéssel, 24 gyártó 165 szaloncukra közül került ki. A verseny nyolc kategóriájában 12 ezer falat megkóstolása után összesen közel 200 kóstoló döntött a díjazottakról.
Az Év Szaloncukra idén a soltvadkerti Szent Korona cukrászda karamellizált fehércsokoládéval bevont Lotus-kekszes, karamellás terméke lett. Ez internetes keresés alapján hajszál híján 20 ezer Ft/kg áron vásárolható a kiskunsági cukrászdában.

Az abszolút győztesek – régóta híres a vadkerti cukrászda
Második helyen a Keszthelyi Sütibolt roppanós ostyás sós karamellás szaloncukra végzett, amely 2021-ben már az év legjobb karamellás szaloncukra volt. A harmadik a Gyulai Kézműves Cukrászda DJC Stílusgyakorlat szaloncukra lett, melyet a 2025-ös Magyarország Tortája alapján készítettek az akkori verseny győztesei.
A szakmai kategória győztese a balatongyöröki Promenád Kávéház lett, a „Narancs Esszencia” névre keresztelt, konfitáltnarancs-zselés, étcsokoládés-narancskrémes alkotásával, a második az orosházi Hóvirág Cukrászda a füstös whiskey-s, mogyorós kreációja, míg a harmadik a Hisztéria Cukrászda étcsokoládés-meggyes szaloncukra lett.
A legjobb zselés szaloncukor a Keszthelyi Sütibolt „Régi idők” nevű cukorkája lett, második helyen végzett a Sulyán Cukrászda valódi meggyzselés szaloncukra, míg a harmadik a székesfehérvári Damniczki Cukrászda unicumos-szilvás zselés szaloncukra lett.
Élvezetmentes? A “-mentes” szalocnukrok
A hozzáadott cukrot nem tartalmazó szaloncukrok kategóriájában Diabette narancsos-marcipános szaloncukra lett a legjobb, a gluténmentes kategóriában a Hisztéria Cukrászda feketeribizli-zselés szaloncukra győzött, míg a tejfehérje-mentes kategóriában a Stühmer meggyes-marcipános szaloncukrát díjazták.
Ezt imádták a kicsik
A gyerekek kedvence a kiskunlacházi Demeter Chocolate „Dubai-csokoládés” szaloncukra lett, második helyen a pápai Ricsi Cukrászda málnás vattacukros terméke végzett, a harmadik a Sulyán Cukrászda „igazi áfonyazselés” szaloncukra lett. Az Év új íze a kapsovári Jogos Desszert csokoládé- és desszertműhely Tökmagos Berriolette-pürés, fehércsokoládés szaloncukra volt.

1. Szent Korona Cukrászda – Karamellizált fehércsokoládéval bevont Lotus-kekszes-karamellás szaloncukor
2. Keszthelyi Sütibolt – roppanóostyás-sóskaramellás szaloncukor
3. Gyulai Kézműves Cukrászda – DJC stílusgyakorlat, a 2025-ös Magyarország tortájából készült szaloncukor
1. Promenád Kávéház – Narancs Esszencia – konfitáltnarancs-zselés, étcsokoládés narancskrémes szaloncukor
2. Hóvirág Cukrászda – füstös whiskey-s–mogyorós szaloncukor
3. Hisztéria Cukrászda – étcsokoládés-meggyes szaloncukor
1. Demeter Chocolate – Dubai csokoládés (sic!) szaloncukor
2. Ricsi Cukrászda – málnás vattacukor ízű szaloncukor
3. Sulyán Cukrászda – „valódiáfonya-zselés” szaloncukor

1. Keszthelyi Sütibolt – „Régi idők zselés szaloncukra” – citrom-narancsízű zselés szaloncukor
2. Sulyán Cukrászda – valódi meggyzselés szaloncukor
3. Damniczki Cukrászda – unicumos-aszaltszilvás zselés szaloncukor

Diabette – narancsos-marcipános szaloncukor

Hisztéria Cukrászda – feketeribizli-zselés szaloncukor

Stühmer – meggyes-marcipános szaloncukor
Jogos Desszert – Tökmagos, Berriolette-pürés, fehércsokoládés szaloncukor