Az elmúlt négy alkalom után idén újra megrendezték civil kezdeményezésként Az Év Szaloncukra versenyt. A megmérettetésre igyekeztek az összes hazai kisebb és nagy gyártót is meghívni a szervezők, azok pedig szabadon dönthettek az ingyenes versenyen való részvételről – számolt be az azevszaloncukra.hu. Végül 157 szaloncukor versengett 8 kategóriában, a zsűrizésben pedig 300 kóstoló segített, akik 7 ezer szemet pusziltak be az értékelés során.
Az Év Szaloncukra díj mellett idén is számos új kategóriában versenyezhettek a gyártók. Ezek összeállításában a Magyar Édességgyártók Szövetsége is segítséget nyújtott. Az elmúlt években nagy sikert aratott “ízek versenye” sikerén felbuzdulva idén ismét új ízek kaptak egyéni versenykategóriát.
A zsűri szakmai szempontokat és a szaloncukor formai elvárásait is figyelembe vette a döntéskor. A szakmai zsűriben Barta Enikő cukrász, Gácsi Zoltán, a Csokoládé Akadémia szakmai vezetője, Erdélyi Balázs a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, Abrudán Zsolt, a New York Kávéház chefje, Mihály Lajos szakácsmester és cukrász, valamint Veszely Attila nemzetközi csokoládébíráló csokoládémester és mestercukrász döntött a szaloncukrokról.
Rajtuk kívül idén újra a kisebbek is külön véleményt nyilváníthattak a Gyerekek kedvence kategóriával, amelyben csak gyerekek kóstolták a gyártók által külön nekik szánt szaloncukrokat.
Az Év Szaloncukra 2024 címet a maklári Stühmer Körtezselés-muskotályos szaloncukra nyerte el, a második helyezett a gyulai Kézműves Cukrászda Bailey’s-kávés szaloncukra lett, míg a harmadik helyen a Sulyán Cukrászda szaloncukra végzett.
A szakmai kategória győztese a gyulai Kézműves Cukrászda Bailey’s-kávés szaloncukra lett. Második helyen végzett a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda Vörösboros málna szaloncukra, a harmadik pedig a Szent Korona Cukrászda Pilvax Petőfi 200 sós karamellás kávés szaloncukra lett.
Idén az “ízek versenyében” a legkedveltebb szaloncukorfajta, a zselés szaloncukor kiemelt kategória volt, de idén új ízkategóriaként jelent meg a sós karamella, az alkoholos italok ihlette szaloncukrok és a desszert ihlette szaloncukrok kategória is. A legjobb zselés szaloncukor a Szamos feketeribizli-zselés szaloncukra lett. Másodikként szintén a Szamostól egy málnazselés szaloncukor végzett, míg a harmadik a Szerencsi Retro gyümölcsízű szaloncukra lett. A legjobb sós karamellás szaloncukor a kiskunlacházi Demeter Chocolate sós karamellás szaloncukra. Az alkoholos italok ihlette kategóriában a gyulai Kézműves Cukrászda Bailey’s-kávés szaloncukra lett, míg a legjobb desszertek ihlette szaloncukor a szilvásgombóc által inspirált szilvás fahéjas szaloncukor lett a szombathelyi Chocofive-tól.
A gyerekek kedvence kategóriában az első helyezést ért el a Chocofive robbanócukros szaloncukra. Második a Sulyán Cukrászda popcornos-robbanócukros szaloncukra lett, a harmadik pedig a pápai Ricsi Cukrászda Kinder szaloncukra. Az Év Új Íze az orosházi Hóvirág Fagylaltbár barackos-mogyorós szaloncukra lett, amit az idén először megjelenő termékek közül választottak ki.