Life Kovács Miklós 2023. 06. 26.

Rekordméretű szarvasgombát találtak Olaszországban

1,79 kilogrammos fekete szarvasgombát találtak Olaszországban, a szerencsés gyűjtő pedig komoly összeget tehet zsebre ezért.

Romolo Lazzari 79 éves szarvasgombagyűjtő a hétvégén a közép-olaszországi Umbria régióban, a Tiberius-forrás közelében gigantikus szarvasgombát talalt, a felfedezés után vasárnap elmondta: még életében nem látott ekkora gumót, pedig már ötven éve gyűjti azokat A gombát Pepe nevű hatéves keresőkutyája szagolta ki.

Ez a gomba, ha nem árverésen kel el, akkor 500 eurós kilogrammonkénti áron számolva nagyjából 330 ezer forintot ér. 

A zsákmányra az umbriai Citta di Castello környékén található erdőben bukkantak rá. Az olasz szarvasgombagyűjtés 2021 decemberében került fel az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listájára.

A Coldiretti olasz gazdaszövetség szerint az elismerés fontos lépés egy rendszer megvédése felé, amelynek a természettel ápolt különleges kapcsolatát egy antropológiai és kulturális szempontból gazdag rítus is őrzi. A szövetség rámutatott: olyan hagyományról van szó, amely sok – turisztikai szempontból hátrányos helyzetű – hegyvidéki terület számára kiemelt jelentőségű.

Olaszországban körülbelül 73 600 szarvasgombagyűjtő él, akiket tartufaiónak hívnak, és egy országos szövetség tömöríti őket. A legértékesebb szarvasgombát Piemontban, Alba városa közelében találták, ahol minden évben szarvasgombavásárt és -árverést tartanak.

Korábban Ausztráliában (1,511 kilogramm) és Franciaországban (1,227 kilogramm) is találtak hatalmas fekete szarvasgombát.

Van még ennél is drágább

A fehér szarvasgomba fűszeresebb, ritkább és drágább, mint a fekete szarvasgomba, amelynek hosszabb a tenyészideje és gyakrabban fordul elő Közép- és Dél-Olaszországban. Egy hongkongi licitáló 184 000 eurót (akkori árfolyamon 75,8 millió Ft) fizetett egy fehér szarvasgombáért egy novemberi olaszországi árverésen. A gumó 700 grammot nyomott. A piemonti Albában tartott szarvasgombaárverés a maga nemében a legexkluzívabbnak számít.

Szakértők szerint a csúcsminőségű fehér szarvasgomba ára idén kilónként 3500 euró (1,3 millió Ft) körül mozog. A kevésbé ismert fekete szarvasgomba kilónkénti ára ezért 500 euró (185 ezer Ft) körül mozog.

Forrás: MTI, todaytimeslive.com
Kép(ek) forrása: Getty Images