Life Fehér Patrik 2023. 02. 28.

Váratlan Guinness-rekordot döntött az F1-bajnok

Azt eddig is tudtuk, hogy a Forma-1-es pilóták szinte emberfeletti dolgokra is képesek, ezt most egy visszavonult bajnok ismét bizonyította.

Egyértelműen kijelenthetjük, hogy nem él unalmas életet Jenson Button, 2009 Forma-1-es világbajnoka. Nemrég mutattuk meg, hogy az Egyesült Államokban élő pilóta éppen egyik nyaralóját árulja egészen jó áron, miközben éppen készül következő nagy kalandjára, a Le Mans-i 24 órás versenyre egy NASCAR-autó volánja mögött.

Az autóverseny, illetve az arra való felkészülés tehát fontos szerepet foglal el most a brit életében, az egyik szigetországi televíziós csatorna pedig fel is kérte arra, hogy próbáljon meg megdönteni egy Guinness-rekordot, ha már úgyis épp edzésben van – számolt be a Metro. A történetben azonban van egy csavar: a vonatkozó rekordnak nincs köze a vezetéshez.

Ehelyett a versenyzők körében népszerű felkészülési eszköz, a batak csúcsát akarták újraíratni Button segítségével. A kütyü gyakorlatilag egy olyan fal, amelyen lámpák villannak fel véletlenszerűen, használójának feladata pedig az, hogy minél gyorsabban megnyomja a világító gombokat. Értelemszerűen minél többet nyom be az ember egy adott idő alatt, annál jobb az eredmény. A bataknak köszönhetően fejleszthető az ember megosztott figyelme, hiszen legalább 9-12 gombot tartalmaznak az ilyen falak, melyekre koncentrálni kell, emellett pedig a reflexek és a koordinácós képességek is javíthatóak a játék segítségével, magyarán számos olyan terület, melyekre a pilótáknak folyamatosan szükségük van.

Rendszeresen gyakorolnak ilyen eszközökön az F1-es pilóták

Rendszeresen gyakorolnak ilyen eszközökön az F1-es pilóták

Button a hivatalos, 12 gombos falon fél perc alatt 58-szor nyomott sikeresen, azaz másodpercenként majdnem kettő találata volt. Ezzel átadta a múltnak az iráni Arsia Sahriari korábbi 56-os csúcsát. “2003-ban nekem már összejött 56 30 másodperc alatt, de nem lettem Guinness-rekorder” – nyilatkozta. “De az a húszas éveimben volt, szóval amikor a srácok kérdezték, hogy megdönteném-e a rekordot, azt mondtam, hogy megpróbálhatom, de lehet, hogy kínos lesz az eredmény, mert már 43 éves vagyok.”

A batak eme formáját, tehát a 12 gombosat már jómagam is kipróbáltam egy szerkesztőségi háziverseny keretein belül. Ott nem 30, hanem 60 másodpercig kellett koncentráltan figyelni, ez alatt a legjobb kísérletem 91 nyomás volt – ez fél perc alatt 45-46-os eredmény. Gyakorolnom kell még a Guinness-rekord megdöntéséhez…

Képek: Getty Images