Life Lencsés Csaba 2023. 03. 08.

Inspiráló nők, akik férfiak uralta világok trónjára ültek

Foci, autógyártás, politika, tudomány, divatipar – csak néhány tipikus terület, amelyekben jellemző a férfiak dominanciája. De sokan tesznek azért, hogy változzon a világ. A nőnapon bemutatunk öt olyan lenyűgöző személyiséget, akik ezekben a világokban emelkedtek különböző magasságokba.

Marozsán Dzsennifer

Az aranylabdás Albert Flórián óta nem jutott magyar focista olyan magasságokba a nemzetközi labdarúgás fénylő csillagokkal teli galaxisában, mint ő. A focit természetesen nem csak férfiak játsszák. Négyszeres Bajnokok Ligája-győztes (Puskás ugye háromszor nyert BEK-et), háromszor választották a világ legjobb női irányítójának, egyszer pedig posztoktól függetlenül a világ legjobb női labdarúgójának.

A Budapesten született Dzsennifer négyéves korában költözött a családjával Németországba, immár német állampolgárként emelkedett szintről szintre, majd felült sportága trónjára. U17-es Európa-bajnok és U20-as világbajnok lett, majd a felnőtt német válogatottal Európa-bajnok és olimpiai bajnok, a neves klubcsapataival pedig ennél is több díszes trófeát nyert. „Felejtsétek el Maradonát, jön Marozsán!” – írták róla külföldi lapok már tizenéves korában. Hét éve az Olympique Lyonnais játékosa, amely – ha valaki nem tudná – a világ messze legsikeresebb női klubcsapata.

Inspiráló nők férfiuralta területek csúcsairól

Getty Images

Mary Barra

Két különböző méretű csoportra oszthatjuk az amerikai autógyártást. Az óriáshalmazban a Ford, a Chrysler, a Dodge és hasonló őskövületek sorakoznak százezernyi munkavállalóval és konzervatív vállalatirányítási struktúrákkal. Élükön öltönyös, pocakos, szivarozó hatvanas pasikkal. A sokkal kisebb halmaz a Tesla, Lucid, Nikola és társaik csapata, a startupokból kiemelkedett villanyautó-gyártóké. Élükön tornacipős, innovátor, középkorú pasikkal. Ebben a világban lett az Egyesült Államok legnagyobb autógyártójának legelső embere Mary Barra, aki a General Motors nagyfőnöke immár tíz éve.

Sőt, az egész világon legelső – és máig egyetlen – nőként lépdelt globális autógyártónál a CEO pozícióig egyből hatalmas teherrel: elektromosítani a GM által összefogott autómárkák kínálatát. Feladata gyakorlatilag a Buick, a Chevrolet, a GMC, a Cadillac és a Hummer élet-halál küzdelmében a háborús tábornoké. Ha sikerül átállniuk, sikeresek lehetnek, ha lemaradnak, végük ezeknek a márkáknak – láttunk már örökre megszűnő neves amerikai brandeket. Mary Barra nagy küzdő, 18 évesen kezdett a GM egyik gyárában, a sárvédők és a motorháztetők illesztéseit ellenőrizte, abból a pénzből fizette főiskolai tanulmányait. Innen indulva jutott világéletében férfiakkal megküzdve a vezető pozíciókért a létező legmagasabbra. A Time szerint Barra a világ egyik legbefolyásosabb embere ma.

Inspiráló nők, akik férfiak uralta világok trónjára ültek

Getty Images

Kaja Kallas

Pár napja választották újra Észtország miniszterelnökének, pártja közel duplaannyi szavazatott kapott, mint a második helyezett. Nem kell mondanunk, a politika mennyire a férfiak világa, pláne az egykori keleti blokkban. Első nőként vezeti a volt szovjet tagállamot, amelyben 1991-ben az egy főre jutó GDP 31 százalékkal a magyar alatt volt, 2020-ban viszont másfélszer akkora. Miből épül a kis finnugor nép csodája?

A Kallas vezette ország világviszonylatban kiemelkedik a digitalizációval, náluk működik a legtöbb innovatív kisvállalkozás az egész Európai Unióban, miközben az övék a legkisebb államadósság. Az újabban Vaslady névvel illetett politikus keményen képviseli országa érdekeit az orosz-ukrán konfliktusban, és megvédi hazáját: folytatja az átállást a zöld energiára és növeli a hadikiadásokat, ebben nem enged Kallas. Nem feledi családja múltját: az édesanyját gyerekként deportálták az Észtországot egykor megszálló szovjet csapatok. Könnyen lehet, hogy tehetsége előbb-utóbb a világ vezetői közé emeli, felmerült a neve a NATO következő főtitkáraként is. Első nő lehet ott is.

Getty Images

Getty Images

Wilhelm Imola

„Ilyen rövid idő alatt még nem” – mondja a szegedi kutatóorvos a First Class azon felvetésére, megtalálta-e már az örök fiatalság titkát. Az emberiség egyik legnagyobb kérdése nem csak a sci-fik világában létezik, a magyar tudós ugyanis évek óta nemzetközi projektek részeként is kutatja az erek öregedését, akár a cseréjét. Marosvásárhelyen végezte az orvosi egyetemet, majd a határ innenső oldalára átköltözve indult tudományos munkássága, Mexikóban már saját csoportja sejtvizsgáló módszerét tanította a külföldi kollégáknak.

Számos díj kíséri karrierjét, Akadémiai Ifjúsági Díj, Bolyai ösztöndíj (MTA), L’Oréal – UNESCO A nőkért és a tudományért díj, a velük járó sajtóvisszhang segítségével próbálja népszerűsíteni a tudományos pályát. Tavaly óta a Fiatal Kutatók Akadémiájának vezetőségi tagjaként ifjú kollégái életét próbálja segíteni, a női kutatók hátrányos helyzetét javítani, eredményeiket a döntéshozók felé prezentálni. 2023-ban is még mindig bántóan alacsony a nők százalékos aránya a tudomány világában. Közben persze maga is kutat: most éppen “az elöregedett erek pótlását, cseréjét”. Ettől ugyan nem fiatalodunk hirtelen 23 évessé, de az eredményei határozottan segíthetik az öregkor egészségesebbé tételét.

Inspiráló nők, akik férfiak uralta világok trónjára ültek

L’Oréal

Vivienne Westwood

Nők a színpadon, modellek. Férfiak irányítják a bizniszt, tervezők. A test, a fekete párduc, az arc – így nevezik a nőket. Az isten, a mágus, a zseni – így a férfiakat. Évtizedeken át ez jellemezte a divatipar világának jelentős részét, hogy ez változik, abban szerepe van a nemrég elhunyt Westwoodnak is, aki maga volt a lázadás, a kereteket szétrúgó forradalmár. „Utáljuk az establishmentet. El akarjuk pusztítani” – mondta a Sex Pistols stílusának kitalálásával a punk univerzumának külsőségeit megteremtő alkotó. Ennek máig tartó hatásai nyilvánvalóak.

Divattervezőként ezután indult be igazán a pályája számos ruhatörténeti darabot megkreálva, Naomi Campbell például az ő irreálisan magas platformmal legyártott cipőjében esett világhíresen hatalmasat. Később hírnevét használva – és a világot tovább változtatva – környezetvédelmi és egyéb tüntetések résztvevőjeként tűnt fel a védjegyévé vált répavörös hajával. Az egyik legelső hírességként lépett fel a bolygónkat pusztító cégek, és olykor a tolvaj politikusok ellen.

Getty Images

Getty Images