Life Erdős Norbert 2023. 03. 16.

Ahol a politikai elit több száz milliós ajándékokat kap

Rengeteg ajándékot, közöttük drága karórákat és páncélozott luxusjárműveket kaptak az elmúlt húsz évben magas rangú külföldiektől pakisztáni kormánytisztviselők és politikusok.

Az adatok alapján, amelyeknek titkosítását a kormány a hét végén szüntette meg, a pakisztáni politikai és közigazgatási elit 2002 óta hivatali tevékenysége keretében kolosszális mennyiségű luxusterméket kapott ajándékba. Pakisztánban a kormány és a parlament vezetői, valamint bizonyos közigazgatási tisztviselők kötelesek bejelenteni minden ajándékot, de eddig a drágább ajándékokat csak úgy tarthatták meg, ha kifizettek értük egy csökkentett árat.

Kedden Marijum Aurangzeb tájékoztatási miniszter bejelentette, hogy a kormány új korlátozást vezet be, amelynek értelmében a 300 dollárnál (110 ezer forint) értékesebb tárgyakat nem lehet megvásárolni és megtartani.

Az archívumból kiderül, hogy a februárban elhunyt Pervez Musharraf megtartott egy 250 dollár értékű gyöngysort, amelyért 2006-ban 750 rúpiát (akkori árfolyamon 13 dollárt) fizetett.

Pervez Musharraf

Pervez Musharraf

Aszif Ali Zardari volt elnök három páncélozott járművet kapott ajándékba azután, hogy a felesége, Benazir Bhutto – az első nő, aki egy muszlim országot vezetett – 2007-ben merénylet áldozata lett. A Toyota városi terepjáró és a két BMW értéke mintegy 1,6 millió dollár volt (mai árfolyamon ez 600 millió forint), de Zardari csak 240 ezer dollárnak megfelelő összeget fizetett ki (90 millió forintot), hogy megtarthassa őket.

Aszif Ali Zardari

Aszif Ali Zardari

A listán – amelyen az adományozók neveit nem tüntetik fel – szereplő több tucatnyi politikushoz hasonlóan Imran Hán volt miniszterelnök 2018-ban 6000 dollárért (2,2 millió forint) vásárolhatott meg egy megközelítőleg 32 ezer dollár értékre (12 millió forint) becsült Rolex karórát.

Hánt, akit 2022 áprilisában távolítottak el a hatalomból bizalmatlansági szavazással, de továbbra is igen népszerű, azzal vádolják, hogy nem jelentette be a megbízatása alatt kapott összes diplomáciai ajándékot, és több ajándék eladásával bevételre tett szert.

Fotók: Getty Images