Life FIRSTCLASS 2023. 03. 18.

Ilyen zoknit viselj, ha tovább akarsz élni

Sokat ülsz, esetleg pont ellenkezőleg, sokat álldogálsz vagy épp aktívan futsz, edzel? Akár ez, akár az, érdemes megfontolni a kompressziós zokni viselését, a férfiaknak is ugyanakkora szolgálatot tesznek az egészségmegőrzésben, mint a hölgyeknél.

Senkit nem szeretnénk megsérteni, sőt, de amikor azt halljuk, kompressziós zokni, harisnya, leginkább az idősebb hölgyek, a konyhásnénik, takarítónők, esetleg a várandós kismamák jutnak az eszünkbe, pedig messze nem csak a nőknek és az idősebbeknek hasznos ezek viselése.

Az erős elasztikus anyagokból készült harisnyák, zoknik a lábszár vérkeringésének javításával segítenek megelőzni a visszerek kialakulását, vagy ha már megvannak, gátolják azok kiterjedését, csökkentik az izomsérülések és a gyulladások kockázatát, és ugyanúgy jótékony hatással vannak akkor, ha végtelen ülőmunkát végzünk, órákat csücsülünk a vonaton, repülőgépen, egész nap álldogálunk, vagy épp nagyon is aktívan sportolunk, túrázunk. Összességében jelentős egészségmegőrző, betegségmegelőző szerepe lehet ezeknek.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

Ahogy feljebb utaltunk rá, nem annyira közismert, de férfiaknak is készülnek kompressziós zoknik, nemrégiben még a neves férfimagazin, a GQ is foglalkozott a témakörrel.

„A keringést nem érdekli, hogy ki mennyire fitt” – szögezte le a lapnak a korábban az USA légi erejénél szolgáló orvos, dr. Ryan Jones.

A GQ az ő, valamint egy New York-i lábszakorvos, dr. Mohammad Rimawi segítségével gyűjtött össze néhány melegen ajánlható terméket. Hétköznapi használatra – azaz nem komolyabb lábduzzadás esetén – a kisebb szorítóerejű (15-20 Hgmm) kompressziós zoknikat ajánlják a Jobst, a Copper Fit, az SB Sox, a 2XU márkáktól, míg az aktív sportoláshoz, hosszútávfutáshoz, hegyi túrázáshoz, más nagyobb igénybevételhez a 20-30 Hgmm-es minősítésű Physixs-, 1000 Mile-, Fitrell- és MudGear-gyártmányok lehetnek jók.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

Ugyan manapság online szinte minden beszerezhető, a fentiek inkább az amerikai piac márkái, azonban itthon is lehet válogatni, ha valaki kompressziós zoknit szeretne, a kínálat valahol 3000 forint körül kezdődik, de közel tízszer ennyiért is lehet venni márkásabb, profibb darabokat.

Mutatunk most néhányat a magyar piacról.

Az Intersport VOXX Lithe kompressziós zoknijai 2490 Ft-nál kezdődnek, a cseh Benami zoknijai 3-4000 Ft-tól megvehetők, a Decathlon saját márkás termékei 6-9000 Ft között vannak.

Nagyjából 10 ezer Ft-ért elérhető a Nike Spark kompressziós zokni, míg az ilyen jellegű sportruházatra szakosodott olasz gyártó, a BV Sport és a CEP termékei már 15-20 ezer Ft között találhatók meg.

Forrás: GQ.com
Kép(ek) forrása: Getty Images