Life Fehér Patrik 2023. 04. 24.

Csak a szűk elit kaphat az F1-es világbajnok whiskyjéből

2009 Forma-1-es világbajnoka, Jenson Button ezúttal egy olyan whisky készítésében vett részt, melyet csak azok a szerencsések vehetnek meg, akiket előzetesen kisorsoltak.

Az elmúlt években visszavonult Forma-1-es világbajnokok közül talán Jenson Button az, aki a legpörgősebb és legszínesebb életet éli az F1-et követően. A brit hébe-hóba még versenyezget, de amikor nem a Le Mans-i 24 órásra készül, van ideje Guinness-rekordot is dönteni.

Mindezek mellett bő egy éve üzemel már saját prémiumital-márkája, a Coachbuilt is. 2009 világbajnoka összefogott a korábban a Johnnie Walkernél dolgozó whiskyszakértő George Koutsakisszal (a nyitóképen balra), aki bejárta Skócia öt híres whiskykészítő régióját, és összegyűjtötte az általa legjobbnak vélt ízeket.

Az első italuk abszolút sikeres volt, neves eseményeken is felszolgálták a virágosabb, gyümölcsösebb, kissé fűszeres beütésű whiskyt. Ennek is köszönhető a szintlépés: a Rolls-Royce London ugyanis megbízta Buttonékat, hogy csináljanak nekik is valami finomat. Ennek eredménye lett a Rolls-Royce London kiadású, 30 évig érlelt Coachbuilt.

Az italból összesen 300 palack készült. Ebből 150-et megkapott a híres autómárka londoni központja, akik saját belátásuk szerint fogják az italt ajándékba adni legtöbbre becsült ügyfeleiknek. A másik 150 palackra bárki pályázhat, ám az italhoz nem lesz egyszerű hozzájutni: először egy sorsolásra kell regisztrálni az érdeklődőknek, és csak azok kapnak vásárlási jogot, akikre rámosolyog Fortuna. Ezen a szinten már aligha akad olyan, aki brahiból benevez a sorsolásra, tekintettel arra, hogy a whiskyből egy palack ára 1500 font (635 ezer forint).

Koutsakis az együttműködés kapcsán elmondta, maga a Coachbuilt is azért alakult, hogy a jövőben különböző autómárkákkal működhessenek együtt. Ebből a szempontból is nézve elég magasan van a léc, hiszen első évüket követően máris a világ egyik legismertebb luxuscégével fogtak össze.

Forrás: Coachbuilt
Kép(ek) forrása: David M. Benett/Dave Benett/Getty Images for Coachbuilt Whisky