Life Fehér Patrik 2023. 05. 15.

Akkora ez az étterem, mint egy nagyobb falu

Közel 900 asztalnál 5800 ember fér el kényelmesen, egy teljes hegyoldalt beterít a kínai vendéglátóegység.

Kelet-Ázsia különleges hely gasztronómiai szempontból, számos fogás, illetve konyhai eljárás indult már innen hódító útjára. Ilyen az egyre felkapottabbá váló hot pot is, melynek lényege, hogy adott egy fazék az asztal közepén, melyben egymástól elszeparálva rotyoghat akár többféle alaplé is – ahogy az a nyitóképen is látható. Ezekben az emberek maguk főzik meg az általuk kiválasztott összetevőket, melyek lehetnek húsok, leveles zöldségek, gomba, krumpli, tojás, tofu és tengeri herkentyű is. Az alaplébe, melybe ki-be teszi mindenki a saját ebédjét vagy vacsoráját, az étkezés során mindenféle íz belefő. Az ilyen étkezések záróakkordja a változatos ízvilágú alaplé elfogyasztása.

A hot pot tehát inkább egy társasági étkezési forma, melyet otthon, illetve erre a célra kialakított éttermekben lehet igazán élvezni. Utóbbiból a világ legnagyobbja a hot pot őshazájában, Kínában található: a hely akkora, hogy konkrétan elfoglal egy teljes hegyoldalt Csungking városa mellett.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Aric Chen (@aricchen) által megosztott bejegyzés

A Pipa Jüan nevű terület 3300 négyzetméterén nem egyszerű kiigazodni: érdemes időben megérkezni, ugyanis a hegy alján található parkolótól akár még fél órát is sétálhat az ember, mire megérkezik a foglalt asztalához. A domboldalban 888 asztalnál 5800 ember étkezhet egyidejűleg, tavasszal és nyáron azonban szinte lehetetlen szabad asztalt találni, ami mondjuk nem csoda, ha a szomszédságban egy 31 milliós nagyváros található.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Moved to @welshtravelled2021 (@welshtravelled) által megosztott bejegyzés

Mindehhez hozzájön az is, hogy az étterem Kínán belül is híresnek számít, a népszerűséget pedig csak tovább növelte az, hogy a Guinness Világrekordok tavaly hivatalosan is kategóriája legnagyobbjaként ismerte el a Pipa Jüant.

Az étteremben nincs nyugis időszak, egyes mondások szerint egy nap simán kiszolgálnak annyi embert, mint néhány kisebb ország teljes lakossága. Az igazi pörgés azonban mindig az esti órákban jön el, ugyanis ekkor felkapcsolják a látványos fényeket, melyek szintén érdekessé teszik a helyszínt. Ilyenkor elvárás, hogy a több száz fős személyzet is a maximumon pörögjön, köztük a szakácsok tucatjaival, pincérek százaival és 25 kasszással.

Forrás: Oddity Central
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images