Life Fehér Patrik 2023. 06. 09.

4 dolog, amit nem tudtál a BL-döntő főszereplőiről

Nyakunkon a Bajnokok Ligája döntője, a Manchester City és az Internazionale harcba száll Európa egyik legfontosabb trófeájáért. Elhoztunk nektek négy érdekességet a főszereplőkkel kapcsolatban, beleértve a csapatokat, a játékosokat, de még magát a trófeát is!

Kissé elterelhették a Lionel Messi körüli történések a figyelmet, de a vérbeli futballrajongók pontosan tudják, hogy június 10-én eldől, melyik csapat Európa legjobbja ebben az évben. A Bajnokok Ligája trófeájáért idén a Manchester City és az Internazionale küzdenek meg, mielőtt azonban még kezdetét venné a meccs, mutatunk négy érdekességet, amivel talán nem voltál tisztában korábban.

A legértékesebb

Ha pusztán a klubok értékei szerint kellene eldöntenünk, ki nyeri idén a Bajnokok Ligáját, könnyű dolgunk lenne: a Transfermarkt adatai szerint ugyanis a Manchester City csapata jelenleg a világ legértékesebb klubja a maga 1,05 milliárd eurót, átszámítva 387 milliárd forintot érő játékoskeretével. Velük szemben az Inter “csak” 534,45 millió eurós (197 milliárd forintos) értéket tud felmutatni, ez az abszolút 14. helyre elég – így is eljutottak viszont a döntőig.

Ha a játékosok terén nézünk szét, a legértékesebb futballista Erling Haaland: a norvégot egy másik elemzőcég, a svájci CIES nemrég a világ legértékesebb játékosának nevezte, a Transfermarktnál “csak” második a döntőt maximum nézőként átélő Kylian Mbappé (PSG) mögött 170 millió eurós (62,7 milliárd forintos) értékkel. A norvég csatár idén Premier League-rekordot döntött 36 lőtt góllal egy szezonban, és a BL idei találati listáját is ő vezeti 12 góljával.

Erling Haaland (Kép: Oliver Hardt - UEFA/UEFA via Getty Images)

Erling Haaland (Kép: Oliver Hardt – UEFA/UEFA via Getty Images)

Az olasz csapat királyának Lautaro Martínezt nevezhetjük: a 25 éves argentin játékost 80 millió euróra (29,5 milliárd forintra) taksálják. A BL-ben idén nem ment neki annyira jól, csak 3 gólt szerzett, a Serie A-ban azonban 21-szer is zörgött miatta az ellenfelek hálója.

Lautaro Martínez (Kép: Oliver Hardt - UEFA/UEFA via Getty Images)

Lautaro Martínez (Kép: Oliver Hardt – UEFA/UEFA via Getty Images)

A győztes jutalma

Megéri jól szerepelni a Bajnokok Ligájában: nemcsak a dicsőség miatt, hanem azért is, mert komoly anyagi vonzatai vannak a jó eredményeknek. A csapatok már azzal keresnek 15,64 millió eurót, hogy bejutnak a csoportkörbe, ahol további eurómilliókkal jutalmazzák a győzelmeket, de a döntetlenek is pénzt érnek. Díj jár a legjobb 16 közé jutásért, a negyeddöntőért, az elődöntőért is, a döntőben pedig a győztes kap még egy nagyobb szeletet a tortából, de a vesztesnek sem kell szomorkodnia.

Idén a Manchester City és az Inter esetében, mindkét csapatnál 75-80 millió euró (27-29 milliárd forint) körüli összegre jöhet ki a BL-pénzdíj attól függően, hogy melyik csapat nyer. Emellé jön még egy másik pénzjutalom, az ún. koefficiens-alapú elszámolás, ahol az UEFA az asztalra borít egy nagy zsák (600 millió euró) pénzt, majd szétosztja minden európai csapat között azok alapján, hogyan szerepeltek nemzetközi porondon az elmúlt években. Ebből egy csapat maximum 36,3 millió eurót (13,4 milliárd forintot) kaphat, és mivel helyezésalapú az elosztás, a többieknek (összesen 32 csapat osztozik a pénzen) fokozatosan kevesebb jár. Ha mindez nem lenne elég, vannak még a tévéközvetítésért is járó pénzek, na meg ott…

A trófea

A kupa, amit minden klub szeretne hazavinni, egy ideje azonban már senki nem teheti meg. 2008-tól kezdve ugyanis már a győztesek sem kapják meg az eredeti BL-trófeát, csak egy utánzatot, az eredetit az UEFA őrzi magánál. De mit is nevezünk eredetinek?

Kép: Michael Regan - UEFA/UEFA via Getty Images

Kép: Michael Regan – UEFA/UEFA via Getty Images

A mostani trófea már a hatodik kupa, melyet a bajnokcsapatok Európa-kupájának alapítása óta kiosztanak. Az eredeti eszme ugyanis az volt, hogy ha valaki összesen ötször megnyeri a BEK-et vagy a BL-t, vagy zsinórban háromszor egymás után, a vándordíjként működő trófea az övé marad. 1966-ban Real Madrid, 1973-ban az Ajax, 1976-ban a Bayern München, 1994-ben az AC Milan, 2005-ben pedig a Liverpool felelt meg ezen kritériumoknak.

2006 óta használják tehát a mostani darabot, pontosabban a másolatát. Ezeket a győztes kluboknak természetesen odaadják, nevük belegravírozásával. Az UEFA szabálykönyve szerint azonban a hivatalos díjátadóra tényleg elviszik a 11 kilós, 74 cm magas ezüstkupát, azaz az a ceremónia lesz az egyetlen alkalom, ahol hozzáérhetnek a vágyott díjhoz a játékosok.

A legvalószínűbb végeredmény

A legnagyobb kérdés a BL-döntő kapcsán természetesen az lehet, hogy vajon milyen eredménnyel zárul. A fogadóirodák szerint az este egyértelmű esélyesének az angolok számítanak, a City győzelmére 1,45-ös oddsot ajánlott cikkünk megjelenésekor az egyik legnagyobb online fogadóoldal, szemben az Inter 7-es szorzójával.

A szorzók alapján a legesélyesebb végeredmény 2-0-s City-győzelem lehet Isztambulban, sanszosan góllal a második félidőben és jó eséllyel egy Haaland-találattal.

Kép(ek) forrása: Nyitókép: Visionhaus/Getty Images