Life Kováts Olivér 2023. 06. 16.

Meghatározták a gazdagság alsó határát. Mennyire vagy tőle?

Amennyire kézzelfogható, legalább annyira nehezen definiálható, mit jelent gazdagnak lenni, és egyáltalán ki számít vagyonosnak. Egy felmérés ugyan rávilágított egy hozzávetőleges konkrét összegre, de sokan nem is pénzben mérik a gazdagságot.

Sokszor felmerül a kérdés, mi az a szint, ami fölött valaki a gazdagok közé tartozik-e már, vagy sem. Néhány héttel ezelőtt egy ingatlanközvetítő cég járta körbe a kérdést, mekkora vagyonnal lehet már valóban az elit körhöz tartozni.

Önmagában viszont nehéz definiálni, pláne pontos összegben meghatározni a gazdagság fogalmát. A Charles Schwab multinacionális pénzügyi szolgáltató egy, az Egyesült Államokban végzett reprezentatív közvéleménykutatás keretében mégis megpróbált választ találni a kérdésre, hogy mi az az összeg, ami fölött valaki már gazdagnak nevezhető.

Az amerikaiak szerint legalább 2,2 millió dollárral, átszámítva 753 millió forinttal kell rendelkeznie valakinek ahhoz, hogy kivívja magának ezt a titulust.

A Bloomberg által szemlézett felmérésből ugyanakkor az is kiderült, hogy sokan ennél lényegesen alacsonyabb nettó vagyonnal is gazdagnak érzik magukat. A válaszadók 48%-a szerint már az is gazdag, akinek 560 ezer dollárja, vagyis közel 192 millió forintja van.

Paradoxon alakult ki, mivel az emberek másképp határozzák meg a gazdagságot maguk és mások számára

– magyarázta Rob Williams, a vállalat pénzügyi tervezésért és vagyonkezelésért felelős ügyvezető igazgatója. „Ha valakitől egy dollárösszeget kérdezünk, azt nem helyezi az élete hátralevő részének és pénzügyi egészségének kontextusába.”

Bár százmilliós nagyságrendekre nehéz nem rácsodálkozni, a Charles Schwab szerint főként a fiatalokra jellemző, hogy alacsonyabbra helyezik a lécet, ha gazdagságról van szó. Az ezredfordulósok és a Z generáció tagjairól ugyanis 57, illetve 46%-os arányban mondható el ez, míg az X generáció és a Baby Boom-korszak képviselőinek 40-41%-a adott erre utaló választ.

Mások kifejezetten relatív mércével határozzák meg a tehetősség mibenlétét: az emberek 47%-a például a barátaihoz méri magát, és akkor gondolja magát gazdagnak, ha ugyanazt az életszínvonalat engedheti meg magának, mint a környezete. Ezzel a fiatalok 61%-os többsége is egyetértett, ami pedig az idősebb korosztályt illeti, az X generáció 39, illetve a Baby Boom-időszak 31%-a gondolja így.

A közösségi médiát használók több mint egyharmada azt is elismerte, ebben annak is szerepe van, miket posztolnak a barátok és családtagok a különböző felületeken.

A gazdagságnak viszont létezik egy szélesebb körű, mindazonáltal kevésbé kézzelfogható felfogása is: az emberek 70%-a ezt nem is feltétlenül abban méri, mekkora összeg áll rendelkezésre a folyó- és megtakarítási számlákon, sokkal inkább abban, hogy nem kell aggódniuk az anyagiak miatt. Kétharmaduk azt is hozzátette, számukra nem a vastag pénztárca, hanem például a szeretteikkel való egészséges kapcsolat jelenti a gazdagságot.

Lehet, hogy mégis igaz a mondás: a pénz nem boldogít?

Forrás: Bloomberg
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Illusztráció: Christopher Furlong/Getty Images