Life Fehér Patrik 2023. 06. 24.

Száműzik a telefonokat a turistalátványosságból

Telefonmentes övezetté nyilvánította magát egy európai sziget erre a nyárra: a helyszín azt javasolja, inkább élvezzük a környezetet, ne a mobilunkat tapogassuk.

Napjaink utazásainak, nyaralásainak kvázi kötelező eleme egy jól beállított fotó elkészítése, amit aztán büszkén meg lehet osztani a Facebookon vagy az Instagramon. Digitális függőségünket még az ilyen pihenések alkalmával sem tudjuk leküzdeni önszántunkból, ennek köszönhetően viszont kevésbé tudjuk élvezni az adott helyszín szépségét, utazzunk is bármerre.

A finnországi Ulko-Tammio szigete nem várta meg, míg az emberek maguktól leteszik a telefont, ehelyett a tettek mezejére lépett, és kijelentették, hogy ők telefonmentes övezetté nyilvánítják magukat. A Finn-öböl keleti felében található földdarabnak állandó lakója nincs, viszont sokan járnak az itt kialakított nemzeti parkba, ahol számos ritka madár- és növényfajjal találkozhatnak a látogatók.

Száműzik a telefonokat a népszerű turistalátványosságból Száműzik a telefonokat a népszerű turistalátványosságból

A telefonmentes programban a részvétel önkéntes. Azok, akik beszállnak, kapnak egy matricát, mellyel le is ragaszthatják készülékük képernyőjét és kameráját, hogy még véletlenül se essenek kísértésbe.

Száműzik a telefonokat a népszerű turistalátványosságból

“A telefon kikapcsolása, a természet felfedezése és az emberekkel való személyes találkozás biztosan javítja a hangulatot és a jó közérzetet” – fogalmazott Sari Castrén, a finn egészségügyi és népjóléti intézet pszichológusa és kutatási vezetője.Számtalan órát töltünk közösségi média hírfolyamainak görgetésével, így ha rövid szünetet tartunk, több időnk marad új élményekre.”

Forrás: CNN
Kép(ek) forrása: Annika Ruohonen