Egy zenei fesztivál élvezeti értékéhez sokat hozzá tud tenni, ha a helyszíni ételkínálatban mindenki talál olyat, amit a legjobban szeret. Erre ma már nemigen lehet panaszunk egy hazai zenei fesztiválon sem, sőt, a kínálat olyan széles is lehet, hogy már-már fejtörést okozhat az embernek, mit is egyen.
Manapság már egészen meglepő fogásokkal is találkozhatunk, ha alaposan körbenézünk: mi is ezt tettük most a Balaton Soundon, és elhoztuk nektek azt az öt ételt, melyek jelenléte a legjobban meglepett minket, melyeknél nem számítottunk rá, hogy egy fesztiválon is lehet kapni.
A legmeglepőbb fogás számomra a gulyás jelenléte volt, mely a nyitóképen is látható. Korábban még egy fesztiválon sem találkoztam ilyesmivel, és nem csalás, nem ámítás, tényleg ott rotyogott a bográcsban a klasszikus magyar fogás, melyből egy négydecis adag 3500 forintba került.
Klasszikus gombócok, édes és sós töltelékkel egyaránt. Leülős kaja, mászkálni nem lehet vele úgy, mint akár a pohárba adott gulyással, de egy végigtopogott Sound-napba kell is ennyi pihenés. A legolcsóbb, lecsós ízű 2500 forintért megvehető, a kínálat másik végén a székelykáposztás adagja 4000 forint.
Számos formában lehet édes ételeket kapni a fesztiválokon. Az elmúlt években például nagyot mentek a belga stílusú gofrik, de láttam már amerikai palacsintát is a kínálatban valahol. A nálunk elterjedtebb változattal azonban eddig nem találkoztam, főleg nem óriási (vagy legalábbis akkorának mondott) méretűvel. Az árazás itt 3500 forintról indul, egy nutellás darab drágább is lehet.
Lehet, hogy több fesztiválon is volt már lepényes, viszont engem most fogott meg igazán a létezése az olasz stílusban készülő, többségében paradicsommal és mozzarellával, valamint húsokkal megrakott fogásoknak. Indulóáruk 3000 forint, húsos verziót azonban nem találni 4000 alatt.
Ez az a fogás, amit ebben a formában nem tudtam hova tenni. Tegyük hozzá, a tengeri herkentyűk jelenléte a fesztiválokon nem új dolog, 2019-ben ettem már garnélás hamburgert a Szigeten. Viszont az a fajta vendéglátóhely, ahol készítették ezt (mindent kirántanak-lesütnek-félkészre készítenek előre), engem mindig, minden fesztiválon elriasztott, így nem láttam és nem is kóstoltam magát a fogást. Ha a külső bejött volna, valószínűleg akkor sem vettem volna belőle 7000 forint/adag áron.