Life Kovács Miklós 2023. 07. 07.

Szemetet válogat a mesterséges intelligencia

A Greyparrot nevű brit start-up cég olyan mesterségesintelligencia-rendszert hozott létre, amelyet az újrahasznosítási és hulladékgazdálkodási vállalkozások munkáját segíti.

Átnézi a szemetünket a brit fejlesztésű mesterséges intelligencia, és a válogatás mellett a jövő hulladékgazdálkodását, az újrahasznosítást is segíti. A Greyparrot mintegy 50 európai újrahasznosító és hulladékfeldolgozó vállalkozás szállítószalagjai fölé telepített kamerákkal figyel, és gyűjt adatokat. Az átlagos európai ember által kidobott dolgokat a szoftver valós időben elemzi az áthaladó hulladékot. 

Ez a feladat nem is annyira egyszerű, mert a gép hiába fejlődik rohamosan, a megfigyelési készsége még eléggé gyerekcipőben jár:  “Egy olyan termék, mint egy kólásüveg, amint a szemetesbe kerül, összegyűrődik, összetörik és koszos lesz, ami a problémát sokkal összetettebbé teszi az AI szempontjából” – mondta Mikela Druckman, a Greyparrot alapítója. 

A Greyparrot rendszerei jelenleg évente 32 milliárd hulladéktárgyat követnek nyomon. A vállalat az általa gyűjtött adatok alapján egy hatalmas digitális hulladéktérképet hozott létre. Ezt az információt a hulladékgazdálkodók felhasználhatják a rendszereik fejlesztésére. Druckman szerint más ágazatokban is hasznos lesz.

Szemetet válogat a mesterséges intelligencia

“Ez a rendszer lehetővé teszi a szabályozók számára, hogy sokkal jobban megértsék, mi történik a szeméttel kidobás után, és mivel okoznak problémát a feldolgozás során, ami a csomagolástervezésre is befolyással lehet” – mondta Druckman.

A cégalapító reméli, hogy a nagy márkák és más gyártók elkezdik használni a Greyparrot és hasonló cégek által gyűjtött adatokat, és ezek alapján még nagyobb lendülettel indulnak el az újrafelhasználás útján.

Forrás: BBC
Kép(ek) forrása: Getty Images, Greyparrot