Life Fehér Patrik 2023. 07. 28.

Íme, három másodperc alatt kész a fagyi

Egy új szabadalomnak köszönhetően jelentősen sikerült felgyorsítani a fagylaltkészítés folyamatát, ráadásul adalékanyagok sem kellenek ahhoz, hogy hideg nyalánkságot kapjunk.

Bárhogyan is csináljuk, a fagylaltkészítés időigényes folyamat. Ez leginkább annak köszönhető, hogy sok időt vesz igénybe a massza lehűlése, melyet később vígan elfogyasztunk.

Ezt a várakozást unhatták meg a Cornell Egyetem kutatói, Syed Rizvi élelmiszermérnök és Michael E. Wagner. A páros újragondolta a fagyikészítést, de nem egy spéci recept kitalálásával, hanem a hűtő újragondolásával. Sutba dobták a hagyományos hőcserélős megoldásokat, melyek helyett kidolgoztak egy olyan rendszert, amely három másodperc alatt -70 Celsius-fokra lehűti a szobahőmérsékletű cuccot is.

Mindezt magasnyomású szén-dioxid segítségével teszik, melyet belevezetnek egy szórófejen keresztül magába a fagyiba. A gázban uralkodó nyomás ekkor lecsökken, ezzel együtt pedig le is hűl. Ezt a jelenséget egyébként Joule-Thompson-hatásnak nevezik a fizikában.

A forradalmi fagyikészítő gép

A forradalmi fagyikészítő gép

Gyakorlatilag szén-dioxiddal dúsított fagyit kap a géppel az ember. Sőt, nem csak fagyit, hanem bármit így készíteni: elég, ha a lehűteni kívánt anyag valamelyik komponense folyékony, így üdítőkből is készülhet például jégkása.

“Nagyon egyszerű használni. Ez a gép a keverékből három másodperc alatt készít egy gombóc fagyit” – fogalmazott Rizvi.

Arról nincs szó, hogy a forradalmi fagyigép valaha a boltok polcaira kerül-e, mindenesetre a készítők szerint házi és nagyüzemi célokra egyaránt alkalmas találmányuk. Plusz előny még az is, hogy nem kell az anyagot hidegen tartani, rengeteg energiát meg lehet vele spórolni, ráadásul a fagyiból kihagyhatóak azok az adalékanyagok, melyek azért felelnek, hogy a hideg desszert akkor is fogyasztható legyen, ha szállítás közben valahol megszakadt volna a hűtési lánc.

Forrás: cornell.edu