Life Fehér Patrik 2023. 08. 16.

Csipesz kerülhet minden számítógép-használó ujjára

Leválthatja a hagyományos egereket egy csipeszre hasonlító apróság, az előzetes várakozásoknál sokkal többen érdeklődnek a kütyü iránt.

A számítógépekhez készített egereknek számos változatát láttuk már felbukkanni az elmúlt évtizedekben. Voltak közülük, melyek kisebb-nagyobb sikereket el is értek, de ezek sem voltak igazán formabontóak, a hagyományos külalakú változatok egyszerűen letaszíthatatlanok a trónról.

Ezen változtathat egy új megoldás, a Clip Mouse. Az egeret  – ahogy angol neve is jelzi – a használathoz egyszerűen fel kell csíptetni az ujjunkra, első használat előtt telepíteni kell, és utána már használatra is kész. A számítógépekkel Bluetooth-kapcsolaton keresztül kommunikál, a mozgást pedig optikai vagy lézeres szenzorok helyet olyan beépített giroszkóp segítségével érzékeli, mint amilyen a modern okostelefonokban vagy a VR-játékvezérlőkben is megtalálható.

Csipesz kerülhet minden számítógép-használó ujjára

Gyakorlatilag a kurzor úgy mozog a képernyőn, ahogy a kezünkkel kalimpálunk, a beépített érintőfelületet pedig úgy kalibrálták, hogy érzékelje ujjaink gesztusait. Magyarán szólva, ha az ujjunkkal kattintó vagy görgető mozdulatot végzünk, az utasítás végbemegy a gépen is.

A Clip előnye, hogy kicsi, ezáltal könnyebben szállítható a legapróbb egérnél is, ráadásul nem kell sima felület használatához, így út közben, szűk helyen is alkalmas munkára. Egy töltéssel 50 óra üzemidőre is képes az alkotók szerint, ami szintén nem rossz érték.

Csipesz kerülhet minden számítógép-használó ujjára

Nem csoda ezek után, hogy a közösségi finanszírozó oldal Kickstarteren hamar bőséges mennyiségű támogatás gyűlt össze hozzá. Alkotói első körben 3500 eurót (1,35 millió forintot) kalapoztak volna össze, hogy magasabb fokozatba kapcsolhasson a projekt, ehhez képest azonban már 50 ezer euró (19,4 millió forint) felett járnak remek ötletükkel. Lehet, hogy tényleg ez lesz a jövő egere? Azt még nem tudni, de az első darabok már októberben megérkeznek a támogatókhoz.

Forrás: Clip Mouse