Évente több mint 620 millió palack proseccót palackoznak jelenleg, azonban nagyon oda kell figyelnünk, hogy ez a szám ne csökkenjen nullára. Szakértők ugyanis erre figyelmeztetnek, érveik pedig eléggé meggyőzőek.
Az olaszok egyik legfontosabb szőlőalapú alkoholos italának helyzetére a Padovai Egyetem kutatói hívták fel a figyelmet, tudományos munkájukat pedig publikálták is egy szaklapban. Több fontos tényezőt is meghatároztak, melyek a prosecco eltűnéséhez vezethetnek: azt nem nehéz kitalálni 2023-ban, hogy ezek közül az egyik az éghajlatváltozás, azonban a kutatásvezető dr. Paolo Tarolli és társai meglepő módon nem ezt emelték ki első helyen.
A prosecco jövőjét a szakértők szerint sokkal inkább veszélyezteti az, hogy a lakosság a városba vándorol, a kistelepülések – és ezzel együtt a mezőgazdasági művelésre alkalmas területek – elnéptelenednek. Jól mutatja ezt a jelenséget számos dél-olasz város egyeurós házeladási próbálkozásai, melyekkel próbálnak embert csalogatni az üres otthonokba.
Az elnéptelenedő vidék munkaerőhiányhoz vezet, ráadásul a proseccotermelés nem éppen a legvonzóbb feladatok egyike: sokszor nehezen megközelíthető, gépek által nemigen művelhető területre ültetik a szőlőtőkéket, melyek terméséből az ital készül. “Fennáll a veszélye, hogy egész közösségeket, történelmüket és kulturális gyökereiket veszítjük el” – fogalmazott Tarolli.
Mindezek mellett persze ott van az éghajlatváltozás kérdése is: az elmúlt időszakokban számos olyan alkalom volt, amikor egyszerre zúdult le rengeteg csapadék. Ezek az áradások mellett földcsuszamlásokhoz, sárlavinákhoz vezetnek, melyek a legnagyobb mértékben teszik tönkre a prosecco-termelésre alkalmas területeket. Ugyanígy veszélyt jelentenek a hosszan elnyúló száraz, forró időszakok, melyekből szintén többet tapasztalhattak az olaszok.
A kutatás konklúziója az, hogy a gazdáknak együtt kellene működnie a tudósokkal, hogy beruházásaik és módszereik optimalizálásával megmenthessék a proseccót, illetve ezzel együtt szembenézzenek az egyéb természeti és társadalmi változásokkal.