Life Fehér Patrik 2023. 09. 12.

Bogarak rejtik az elhízás elleni új trükköt?

Ma még inkább undorodunk a bogaraktól, azonban hamarosan változhat a helyzet: egy kutatás szerint ugyanis akár fogyhatunk is a segítségükkel.

Igencsak elterjedt anyag az élővilágban a kitin, mely számtalan fajnál komoly jelentőséggel bír. A lágy testű rovarokat ez védi meg a külvilág hatásainak egy részétől, de ebből készült a rákfélék páncélja is. Az anyagot az emberek is tudják hasznosítani, több kutatás is indult a témában az elmúlt években, az erősebb anyagok keresésétől kezdve a gyógyszerleadáson át a malária kezeléséig.

Nemrég egy új területen kezdtek el dolgozni a St. Louis-i Washington University School of Medicine, azaz a Washington Egyetem orvosi karának szakemberei a kitinnel: kísérleteikben a kitin egerekre gyakorolt emésztési hatását vizsgálták, eredményeik alapján pedig úgy tűnik, hogy az elhízást is kezelhetik a kitin segítségével.

Bogarak rejtik a fogyás csodaszerét?

A Science tudományos folyóiratban megjelent publikáció szerint az elhízás elleni küzdelem trükkje a kitint lebontó kitinázenzimek elnyomásában rejlik. Elméletüket azzal támasztották alá, hogy három egércsoportot magas zsírtartalmú diétára fogtak, majd kitint etettek velük. Az a csoport hízott a legkevesebbet, amelyik nem tudta lebontani a kitint, mert elnyomták ezt a képességét. Testzsírszázalékuk sokkal alacsonyabb volt azon egerekhez képest, amelyek nem ettek kitint, vagy ettek, de le tudták azt bontani.

A tudósok úgy vélik, ez a felfedezés kulcsfontosságú jelentőségű lehet, és megmagyarázhatja, hogy bizonyos emberek étrendtől függetlenül miért hajlamosabbak az elhízásra. Ahhoz, hogy biztosra menjenek, a következő szint az emberi alanyokon végrehajtott kísérlet lenne, ahol a résztvevőknek kitint kellene fogyasztaniuk.

Kitin azonban nem csupán a rovarokban és a rákfélékben található: az élesztő, az algafélék, valamint a gombák is tartalmazzák ezt az anyagot.

Forrás: New Atlas
Kép(ek) forrása: Getty Images