Life Fehér Patrik 2023. 09. 12.

Különös húzással védik a történelmi várost

Rengeteg hely nyögi a tömegturizmussal járó következményeket. Hogy egy kicsit javítson a saját helyzetén, Firenze olyan különleges intézkedéseket tesz, melyek alapvetően meggátolják a turisták érkezését.

Az ember szeret utazni, az úti célok azonban egyre kevésbé szeretik a turistákat, ugyanis olyan sok van belőlük, hogy jelenlétük inkább káros és pusztító mind az ott élőkre, mind a környezetre, mintsem gazdaságilag előnyös. A népszerű úti célok különböző eszközökkel próbálják kordában tartani a turisták számát: hosszú huzavona után nemrég Velence jelentette be, hogy díjat fognak szedni hamarosan.

Az Adria-parti város lépése őszintén szólva nem sok visszatartó erővel bír, ennél egyértelműen határozottabb az, amit Firenze kíván bevezetni. A város vezetői egy olyan jogszabályról szavaznak szerdán, melynek lényege, hogy nem adnak ki több engedélyt a történelmi óvárosban rövid távú szállások üzemeltetésére.

Magyarán szólva, ha megszavazzák a jogszabályt, nem nyílik új Airbnb Firenze központjában a jövőben.

A firenzei dóm

A firenzei dóm

Ezzel alapjaiban próbálnak meg kezdeni valamit a tömegturizmussal, mégpedig sikeresen: szálláshiány esetén az utazók lehetőségei is szűkülnek, így többen is megfontolhatják, hogy vakációjuk helyszíne ne Firenze, hanem egy másik helyszín legyen.

A firenzei Uffizi-képtár

A firenzei Uffizi-képtár

A változás csak az első csepp az igencsak mély pohárban: jelenleg a város területének belső 5 százalékában található az összes rövid távra kiadó szálláshely 75 százaléka. A jogszabály megszavazásával az arány nem fog tovább nőni, Firenze azonban azt a célt tűzte ki maga elé, hogy ezt a részarányt 5 százalékra csökkentsék. Ebben a város is támogatja a szálláshelyek üzemeltetőit: aki vállalja, hogy rövid helyett hosszú távú szállásként működik, annak három évre elengednek bizonyos adókat.

Forrás: CNN
Kép(ek) forrása: Getty Images