Life FIRSTCLASS 2023. 09. 14.

Újfajta bankkártyák jelentek meg Magyarországon

Az egyik hazai bank már bevezette a Touch Cardot Magyarországon. Sokaknak lehet hasznos az újítás.

Bevezették a vakok és gyengénlátók számára fejlesztett Touch Card-funkcióval rendelkező, akadálymentesített bankkártyát Magyarországon – áll az MBH Bank közleményében, amely a hazai piacon elsőként tette elérhetővé az újítást. Bizonyos kártyatípusok esetén az érintettek 2023. december 31-ig díjmentesen kérhetik meglévő kártyájuk cseréjét Touch Card-megoldással ellátott kártyára.

A KSH legfrissebb adatai szerint több mint 82 ezer látássérült személy él Magyarországon, a Touch Card azonban nemcsak az ő életüket teheti könnyebbé, hanem az idős emberekét is. A bankkártyák kialakítása az elmúlt években a lapos felületű kártyák irányába fejlődött a dombornyomás helyett.

Míg ez a modern irányvonal biztonságosabbá teszi a kártyahasználatot a számlatulajdonosok és a bankok számára, megnehezíti a súlyosan látássérült embereknek a kártyáik megkülönböztetését. A Touch Card betéti- és hitelkártyák oldalán bevágások segítik a kártyák megkülönböztetését, és annak felismerését, hogyan kell azokat a kártyaolvasóba helyezni. Az egyes kártyatípusok különböző bevágásokkal rendelkeznek, így érintéssel könnyen azonosíthatók. A hitelkártyán négyzet alakú, a betéti kártyán félkör, a prepaid kártyán pedig háromszög alakú a bevágás.

Kép(ek) forrása: MBH Bank