Life Erdős Norbert 2023. 09. 21.

Nem készült még ilyen részletes fotó a Hold rejtélyes pontjáról

A NASA készített egy olyan magas felbontású fotót a Hold déli sarkáról, amelyre korábban nem volt példa.

A képet több különböző felvételből illesztették össze, amelyeket Hold körül keringő űrszondák, a Lunar Reconnaissance Orbiter és a Korea Pathfinder Lunar Orbiter  készítettek.

A fotón a Hold déli pólusa látható és az annak közelében található, hatalmas Shackleton-kráter, valamint az a terület, amelyen az Artemis-3 küldetés során holdraszálló űrhajósok landolási pontjai lehetnek.

A Shackleton-kráter

Ez a legdélibb holdi kráter, azon kevesek egyike – ha nem az egyetlen –, amelynek az alját sohasem éri napfény. Ezzel szemben a peremét folyamatosan megsüti a Nap, így a Shackleton-kráter egyszerre a legnapsütöttebb és a legárnyékosabb hely a Holdon.

Méretét tekintve, nagyjából 20 kilométer széles és 1,3 kilométer mély. Viszonyításképpen, a Grand Canyon 446 km hosszú, szélessége 6,4 km-től 29 km-ig terjed, mélysége 1200 és 1800 méter közötti.

Soha nem készült még ilyen részletes fotó a Hold rejtélyes pontjáról

Fotó: NASA

A Hold déli sarkának kutatása kiemelten fontos a NASA számára, ezért is jelentett nagy áttörést, amikor a Csandraján-3 küldetés során, Indiának elsőként sikerült a közelében landolnia.

Forrás: NASA