Life Fehér Patrik 2023. 10. 17.

A történelem fontos darabját tették a karórába

A világ két részre osztottságának emblematikus jelképének, a berlini falnak egy-egy darabját tartalmazzák ezek az órák, melyekhez a Scorpions együttes is hozzátett valamit.

Izgalmas évek voltak Európa történelmében az 1989 körüli esztendők, számos országban – köztük hazánkban is – rendszerváltás ment végbe. Németország 1990-ben újraegyesült, az NDK és az NSZK között pedig leomlottak a kerítések, illetve a fal Berlinben.

A fal egy része még ma is áll egyfajta történelmi emlékhelyként, legtöbb darabja azonban már nincs meg vagy felhasználták. A legkülönlegesebb felhasználási mód talán a Col&MacArthur nevű óragyártóhoz köthető, akik a fal darabjait karórák számlapjába építették, örök emlékként megőrizve a mementót az idő múlásában.

11 fotó megtekintése

A történelem fontos darabját tették a karórába

A berlini fal leomlásával még nagyobb erőt kapott a változás szele. 1990-ben megszületett a Scorpionstól a Wind of Change, ennek kapcsán pedig az órakészítők megkérték a német együttest, hogy ők is tegyenek hozzá az órához, ha már annak idején ők is kivették a maguk részét a folyamatokból.

A történelem fontos darabját tették a karórába

Az óra amellett, hogy a dal címe után kapta a nevét, tartalmaz egy, a Scorpions által használt gitárhúrt is. Igazi gyűjtői darabbá emelik ezek a limitált példányszámban készülő időmérő eszközt, melyből két verzió készül: a kvarcóra 600, az automata változat 1700 euróba (231, illetve 655 ezer forintba) kerül.

Forrás: Col&MacArthur