Life Kovács Miklós 2023. 10. 19.

Jót tesz reggelente szundizni, ne szokj le róla

Vannak akiknek három időpont is be van állítva reggeli ébresztőnek, mivel nem bírnak azonnal felkelni. Egy új kutatás szerint jól csinálják, a szundizás nem a lustaság jele, sőt, pozitív hatása is lehet.

Egy friss kutatás szerint a  többszöri szundi funkció használata reggelente nem mutat negatív hatást a szervezetre, kivéve persze ha emiatt elkésünk, és stressz ér minket. A kutatást svéd és ausztrál tudósok végezték, a csoportot Tina Sundelin, a Stockholmi Egyetem pszichológusa és alváskutatója vezette.

Sundelin időnként lelkes szunyókáló volt, ez a személyes élmény indította a kutatást, mint sokan mások, ő is régóta hallott a szundikálás állítólagos negatív egészségügyi hatásairól. Amikor mélyebben utánanézett, nem talált semmilyen valós adatot, amely alátámasztotta volna ezt az állítást.

Két vizsgálatuk során az egyikben 1700 embert kérdeztek meg online módszerekkel az alvási szokásaikról. A kérdésre válaszolók 69 százaléka árulta el, hogy használja az ébresztőnél a szundi funkciót vagy időnként több ébresztőt is élesít.

A kérdések alapján az egész mintából azt a következtetést vonták le, hogy a szundizás nem befolyásolja az alvás minőségét, legalábbis a megkérdezettek elmondása szerint.

Ezt laborban is tesztelni kellett, erről szólt a vizsgálat második része. 31 ember alvását vizsgálták három nem egymás után következő éjjelen át alváslaborban. Ők saját elmondásuk szerint lelkesen nyomnak reggel a szundi gombra. Az első éjszakán azonnal fel kellett kelniük, majd ezt követően úgy aludhattak, ahogy szoktak, végül megint a hirtelen felkelés következett. Minden esetben kognitív teszteket végeztek, melyekből kiderült, hogy nincs különbség szinte semmiben.

A kutatók nem találtak jelentős különbséget a résztvevők stresszhormonszintjében, reggeli álmosságában, hangulatában és általános alvásszerkezetében, akár szundítottak, akár nem. Ezzel a visszaalvással hat perccel rövidült a teljes alvásciklus, de abból a szempontból pozitív ez a módszer, hogy így nem mélyalvásból kell felriadnia a szervezetnek, ezzel a kezdeti szédelgés, az idő, amíg “nem vagyunk képben”, nincs jelen. 

Bár nem szignifikáns módon, de az adatok alapján az emberek átlagosan valamivel jobban teljesítettek reggel több kognitív teszten is szundikálás után, ami arra utal, hogy az éberebbé tette őket – olvasható a a Journal of Sleep Research szakfolyóiratban.

Forrás: Gizmodo
Kép(ek) forrása: Getty Images