Magic Erdős Norbert 2024. 05. 06.

Ez lehet a végtelen energia első lépése?

Hatalmas probléma vár bolygónkra hamarosan, amelyre megoldás kell, és már itt is van egy alternatíva: az első fa szélkeréklapát.

Egy német szélturbinalapát-gyártó vállalat néhány napja bejelentette, hogy a németországi Breunában először szereltek fel faalapú lapátokat egy szélturbinára.

A kérdés jogosan merül fel mindenkiben: ez miért jó?

A szélerőművekből származó zöld energia környezetkímélő hatása megkérdőjelezhetetlen, azonban van egy sokak által nem ismert hátránya a dolognak: a turbinalapátok élettartama 20-25 év, és ennek lejárta után igen nehéz újrahasznosítani ezeket az alkatrészeket – ez már középtávon is fejfájást okoz a szakembereknek. Ennek a problémának az orvoslására készítették az új, 19 méter hosszú lapátok, amelyek rétegelt furnérfából készültek.

Ez az anyag fenntarthatóbb, mint a szélturbinák lapátjainak gyártásához használt üvegszálas és egyéb szintetikus kompozit anyagok. De ennél is fontosabb, hogy a lapátok élettartamuk lejárta után könnyedén leszerelhetők és újrahasznosíthatók. 

Jelenleg a legtöbb szélturbinalapátot élettartamuk végén a földbe temetik vagy elégetik, mivel az anyag, amelyből készültek, nem hasznosítható újra.

Ebből a célból a Voodin Blade Technology fából készült lapátjai tökéletes megoldást jelenthetnek a szélturbinák  zöld jellegének megerősítésére, hiszen a fa fenntartható nyersanyag.

“Életciklusuk végén a legtöbb lapátot a földbe temetik vagy elégetik. Ez azt jelenti, hogy – ilyen ütemben – 2050-re 50 millió tonna hulladékot fogunk felhalmozni. Megoldásunkkal szeretnénk segíteni, hogy a zöld energia valóban a lehető legzöldebbé váljon”

nyilatkozta Tom Siekmann, a Voodin Blade Technology vezérigazgatója.

A Voodin CNC marógépeket használ, amelyek alkalmasak bonyolult 3D-s formák létrehozására. Ennek eredményeként a gyártási folyamat nagymértékben automatizált, így a gyártóüzemekben nincs szükség öntőformákra. A CNC marási technológia nagyobb rugalmasságot is biztosít, mivel bármilyen típusú lapát gyártására használható. Ez azt is lehetővé teheti, hogy a gyártást a szélerőművekhez közelebb helyezzék, ami a szállítási költségek és a szállítás okozta károsanyag-kibocsátás csökkenéséhez vezet.

Az LVL furnérfa rendkívül tartós anyag, amely felülmúlja a különböző iparágakban jelenleg használt kompozit anyagokat.

LVL

A laminált furnérfa (LVL) nagy szilárdságú fatermék, amelyet elsősorban szerkezeti alkalmazásokhoz használnak. Szilárdságban összehasonlítható a tömör fával, a betonnal és az acéllal. Forgó, hántolt vagy szeletelt vékony fafurnérok hővel és nyomáson történő összeragasztásával készül. A LVL-t az 1970-es években fejlesztették ki, és manapság szerkezeti elemekként – gerendák, áthidalók, szegélyek és zsaluzatok – jelenik meg. A LVL felhasználható bárhol, ahol fűrészárut használnak, de az egyik fő előnye az, hogy szinte bármilyen hosszúságú lehet, ezt csak a helyszínre történő szállítás korlátozza.

“Az elmúlt két évben több száz laboratóriumi tesztet végeztünk a lapátanyag tökéletesítése érdekében. A tesztek mindegyikre arra futott ki, hogy lapátjaink még tartósabbak, mint a meglévő üvegszálas lapátok, mivel kevesebb fáradási jellemzőt mutatnak, és bizonyítottan rendkívül jól tűrik a szárazföldi időjárási körülmények minden fajtáját” – magyarázza Jorge Castillo, a Voodin Blade Technology társalapítója.

A vállalat az első lapátprototípusokat egy meglévő szélturbinára szerelte fel Kassel városának közelében. A következő lépés a nagyobb, 60 méteres és 80 méteres lapátok megépítése.

Forrás: interestingengineering.com
Kép(ek) forrása: Getty Images