Life Kovács Miklós 2023. 11. 02.

Valódi radioaktív anyagokkal játszhattak a gyerekek az 1950-es években

A hidegháborús atommánia tetőpontján olyan játék került a polcokra az Egyesült Államokban, amely talán túlságosan is komolyan vette a "tanulj játékosan" elvet.

A Gilbert U-238 Atomic Energy Lab elnevezésű szettet az A.C. Gilbert Company gyártotta, amely korábban a világszerte népszerű Erector építőjátékokat is forgalmazta. Az ötvenes években viszont minden az atomenergiáról szólt, a jövőt sokan a maghasadás körül kialakított világban képzelték el, így 1950-ben menő ötletnek tűnt piacra dobni egy, kis atomtudósoknak készült tudományos játékot. A termék nevében szereplő “U-238” az urán egyik izotópjára utal, de – szerencsére – nem pont ez a sugárzóanyag került a készletbe.

Fotó: Wikipedia.com/Tiia Monto

Fotó: Wikipedia.com/Tiia Monto

A benne lévő radioaktív anyagokkal a gyerekek megismerkedhettek az alfa-, béta- és gamma-sugárzások alapvető tulajdonságaival, és megfigyelhették, hogyan viselkednek a sugárzóanyagok különböző körülmények között. A készlet négy különböző radioaktív uránércmintát tartalmazott, valamint egy-egy alfa-, béta- és gamma-sugárzó izotópot. 

A gyártó állítása szerint a készlet teljesen biztonságos volt, nem jelentett egészégügyi veszélyt, feltéve, ha a mintákat megfelelően kezelték, nem törték össze a tárolóüvegeket. Nyilván ennek ellenére azért akadtak kritikus hangok a készlettel kapcsolatban, a korabeli szülői és tanári aggályok, valamint a változó biztonsági előírások miatt a Gilbert U-238 Atomic Energy Lab gyártása nem tartott sokáig, összesen egy évig készítették, körülbelül 5000 példányban. 

An unspecified young boy alongside an unspecified elderly man, in front of them is a 'Gilbert U-238 Atomic Energy Laboratory,' with a poster reading 'The Radiac Company, instruments for the uranium prospector,' at the Atomic Center (formerly known as the Radiac Company), one of the first companies to offer a variety of Geiger and scintillation counters to the general public, in New York City, New York, 19th February 1952. The toy lab was produced by the A C Gilbert Company in 1950 for children to create and watch nuclear and chemical reactions using radioactive material. (Photo by Canswell/Graphic House/Archive Photos/Hulton Archive/Getty Images)

Gilbert U-238 Atomic Energy Laboratory bemutató az 1950-es évek elején ( Fotó: Canswell/Graphic House/Archive Photos/Hulton Archive/Getty Images)

Gyártása során sem volt túl népszerű, magas áron mért különlegesség volt, mai árfolyamon 600 dolláros, vagyis 215 ezer forintos vételáron adták. Ennyit kevés atomtudósnak szánt okostojás szülei fizettek ki, nem beszélve a már említett biztonsági aggályokról. 

A játék ötlete, bármennyire is merésznek tűnik ma, a kor szellemét tükrözte, amikor is az atomenergia ígéretes jövőkép része volt. Ma a Gilbert U-238 Atomic Energy Lab igazi relikvia, gyűjtői darab, amiért komoly árat fizetnek árveréseken, a Sotheby’s kínálatában például 1,7 millió forintnak megfelelő összegért bukkant fel egy alig használt darab, sugárzóan jó állapotban.

Forrás: Wikipédia
Kép(ek) forrása: Getty Images, Sotheby's