Life FIRSTCLASS 2023. 11. 14.

Ennyi kalóriát fogyasztanak naponta a magyarok

A készételek, gyorsételek és feldolgozott élelmiszerek terjedésével párhuzamosan világszerte nőtt a kalóriabevitel az elmúlt évtizedekben. Egy átlagos magyar sokkal több kalóriát fogyaszt naponta, mint tíz évvel ezelőtt, a kontrollban egyszerű megoldások segíthetnek.

A magyarok egy nap alatt a világátlagnak számító 2946 kalóriánál többet, 3320-at fogyasztanak – derül ki az Oxfordi Egyetemen működő OurWorldInData elemzéséből, amely az ENSZ egy főre jutó napi kalóriafogyasztási adatait összesíti. Ezzel Magyarország a 46. helyen áll a világ országai között, tíz éve 3055 kalóriát fogyasztottunk naponta.

A listát Bahrein, az Amerikai Egyesült Államok és Írország vezeti nagyjából napi négyezer kalóriás fogyasztással. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy noha az élelmiszerek napjainkban kalóriadúsabbak, mégis egyre inkább hiányoznak belőlük a tápanyagok, ami ördögi körhöz vezethet: a test ösztönösen arra készteti az embereket, hogy többet egyenek és megkíséreljék megszerezni a létfontosságú tápanyagokat, így sokan pluszkalóriákat fogyasztanak, amelyeket nem égetnek el.

A WHO adatai szerint az elhízás gyakorisága világszerte közel háromszorosára nőtt 1975 és 2016 között, ez napjainkra járványszerű méreteket öltött. Évente legalább 2,8 millió ember hal meg túlsúly vagy elhízás következtében, így ez az ötödik leggyakoribb halálok világszerte.

A túlsúly és az elhízás súlyosan növelik a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a mozgásszervi betegségek, valamint egyes rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. A WHO statisztikái szerint a cukorbetegségek 44 százaléka, az ischaemiás szívbetegségek 23 százaléka és bizonyos rákos megbetegedések 7–41 százaléka tulajdonítható az elhízásnak. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a WHO szerint az elhízás megelőzhető.

A megfelelő kalóriabevitel követésében, így az egészséges életmód kialakításában és fenntartásában egyre fontosabb szerepet töltenek be az okoseszközök, különösképp a számos egészségfigyelő funkcióval felszerelt okosórák és okoskarkötők, amelyek ugyan nem orvostechnikai eszközök, mégis hasznos társak lehetnek az egészségmegőrzésben.

A Huawei tavalyi reprezentatív kutatása szerint a magyar válaszadók mintegy háromnegyede (88 százalék) tekint az okoseszközökre hasznos társként az egészségmegőrzés, illetve sportolás során, a felhasználók majd fele pedig állítja, hogy pozitív változást érez az életében az eszközök használatának köszönhetően.

Egy új okosóra-alkalmazás képes valós időben követni a felhasználók kalóriabevitellel és súlycsökkentéssel kapcsolatos céljait és eredményeit. A Huawei Watch GT 4-en elérhető Maradjon Fit kalóriakezelő alkalmazás napi kalóriabevitelt ajánl a személyes információk és súlycélok (fogyás vagy súlymegőrzés) alapján, amelyet hozzárendel az egyes étkezésekhez is (reggeli, ebéd, vacsora és pótétkezés), hozzájárulva a kalóriaeloszlás optimalizálásához.

Török Eszter dietetikus szerint fontos a kalóriaszámlálás, de önmagában nem célravezető, az egészség szempontjából lényeges az is, hogy az adott kalóriák milyen tápanyagokból tevődnek össze. A táplálkozási szakértő szerint fontos a változatos étkezés, a sokszínű friss zöldség- és gyümölcsfogyasztás, valamint a rostban gazdag alapanyagok, a gabonás köretek jelenléte az étrendben. A fehér lisztes pékáruk helyett érdemesebb a teljes kiőrlésű változatokat választani, és kerülni a túlzott zsír- és cukorfogyasztást.

Kép(ek) forrása: Huawei