Life Támogatott tartalom 2023. 11. 22.

Így előzhető meg férfiaknál a katasztrófa

A legnagyobb hiba, amit 40 éves kor felett elkövethet egy férfi, az az, hogy nem jár szűrővizsgálatokra. Pedig így számos, akár halálos kimenetelű betegség is megelőzhető lenne.

November a férfi egészség hónapja, így jó alkalom, hogy beszéljünk a minket érintő betegségekről. Nagyon fontos, hogy ne csak akkor menjünk el vizsgálatra, ha már tüneteink vannak, hiszen akkor már lehet, hogy késő hatékonyan kezelni a betegséget. A szűrésekkel a férfiakat érintő betegségekből fakadó halálesetek megelőzhetőek lennének. Fontos, hogy rendszeresen járjunk szűrővizsgálatra, főleg akkor ha már negyven felett vagyunk. Van néhány dolog, amit nem érdemes elhanyagolni, ha nem szeretnénk, hogy később komoly baj legyen. Ahogy édesapám szokta mondani: “Addig nincs baj, amíg nincs baj…”

Összegyűjtöttünk neked pár a férfiaknál különösen fontos szűrővizsgálatot.

Prosztata

A prosztataproblémák elsősorban az idősebb férfiakat érintik, de az elváltozások már 40-45 éves kor felett megjelenhetnek, szóval nem kérdés, hogy időben el kell kezdeni foglalkozni vele. Évekig is eltarthat, amíg egy esetleg megnagyobbodás, duzzanat tüneteket okoz. Korai fázisban a legtöbb esetben tünetmentes, majd először vizelési problémák érkeznek meg. Persze nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni, mert jóindulatú prosztatamegnagyobbodás is benne van a dologban, de ezt ki kell deríteni, ezért van szükség 45 év felett évente szűrésre. Elsőre kellemetlennek tűnik a vizsgálat, de jó ha tudod, hogy a férfiak legtöbbje átesik rajta és jobb akkor, amikor még nincs baj.

Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy létezik olyan vizsgálat is, amely egyáltalán nem kellemetlen: a prosztata egészségéről árulkodó PSA (prosztata specifikus antigén) szintet állapítják meg vérvételből. A PSA egy fehérje, melyet a prosztatamirigy hámsejtjei termelnek, az egészséges prosztata is termeli, a vérben csak kis mennyiségben található meg. A prosztata betegségei és egyéb állapotok (húgyúti fertőzés, bizonyos mozgásformák) esetén is megemelkedhet a szintje. Ezt az értéket kielemezve dönti el a szakorvos, hogy milyen irányba kell elmenni a vizsgálatokkal, vagy kezeléssel.

Az idejében felismert prosztatarák nagy százalékban gyógyítható vagy legalábbis visszaszorítható.

Laborvizsgálat

Évente egyszer javasolt vér- és vizeletvizsgálatot végeztetni, de betegségek fennállása esetén gyakoribb laborvizsgálat is szükséges. A háziorvos, vagy szakember segít értelmezni és kielemezni az eredmények, majd ezek alapján eldöntik, hogy szükség van-e további szakorvosi segítségre, esetleg gyógyszeres kezelésre. Egy ilyen eredményből már a problémák kezdetén láthatjuk az esetleges jeleket. Egy visszafogottabb változtatás mondjuk az étkezésben, sokkal jobb, mint a betegségből fakadó tiltás.

Így előzhető meg a férfiaknál a katasztrófa

Vastagbélszűrés

A vastagbél daganatokat az esetek jelentős részében sajnos későn diagnosztizálják, ugyanis nem okoznak tipikus, jól felismerhető panaszokat. A vastagbélrák szűrése 40 éves kortól javasolt azoknak, akiknek a családjában már előfordult ilyen betegség, illetve akiknél korábban vastagbélpolipot vagy vastagbélgyulladást diagnosztizáltak. 50 év felett mindenkinek ajánlott kétéves rendszerességgel a vastagbélszűrés, mert a vastagbéldaganatos esetek száma ilyen korban ugrik meg drámain. Jó hír, hogy ezt a vizsgálatot általában már bódításban végzik, így jelentős kellemetlenség nélkül áteshetsz rajta.

Kardiológiai vizsgálat

A szív- és érrendszeri betegségek főleg a 40 év felettiekre veszélyes, ezért fontos a szívműködés zavarainak feltérképezése. Az orvos ilyen esetben összetett rizikófelmérést végez az testsúly, dohányzás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, ülő életmód figyelembevételével. A vizsgálatokat EKG, Holter-EKG, ABPM egészítheti ki, valamint a háziorvos kardiológus szakorvoshoz is irányíthat minket. Ha keveset sportolsz, ülőmunkát végzel, dohányzol, túlsúlyos vagy. Tedd meg magadért!

Tüdőszűrés

A tüdőszűrő vizsgálat a negyedik x felett évente javasolt a daganatok felismerése végett, különösen akkor, ha valaki dohányzol. Fontos megjegyezni, hogy a szűrőmódszer nem alkalmas a korai tüdődaganat kimutatására, ezért fokozott kockázat esetén alacsony sugárdózisú CT-vizsgálat javasolt.

Így előzhető meg a férfiaknál a katasztrófa

Herék önvizsgálata

Az időben felismert heredaganat szinte 100 %-ban gyógyítható, ezért fontos a herék rendszeres vizsgálata havonta egy alkalommal. Ezt elvégezheted magadnak. A vizsgálat közvetlenül fürdés után ideális, amikor a herezacskó elernyed. A heréket először is külön-külön kell mérlegelni a tenyerükbe helyezve őket. Nem kell pánikba esni, ha az egyik here nehezebb a másiknál, inkább arra kell figyelni, hogy a szokásosnál súlyosabb-e valamelyik. Ezt követően óvatosan körbetapogatva kell mindkét herét ellenőrizni, hogy nem nagyobbodtak-e meg, nem tapintható-e csomó rajtuk (a gyakorlatlanok számára az így kitapintható ondóvezeték és a mellékherék csomóként érzékelhetők).

Ha az önvizsgálat során bármilyen elváltozás, fájdalom, kellemetlen érzés, csomó tapasztalható vagy tapintható, mielőbb fordulj szakorvoshoz.

Hirdetés

Egészség 45+ csomag férfiaknak

A SYNLAB csomagja 45 év feletti férfi pácienseinknek nyújt segítséget abban, hogy átfogó képet kapjanak egészségi állapotukról. A vizsgálat eredménye segítséget nyújt az esetlegesen meglévő cukorbetegség, reumás megbetegedések, valamint a pajzsmirigy betegségeinek kimutatásában.

Miről tájékoztat a vizsgálat?

  • vizsgálja a vérképző rendszert (vérkép, vas, transzferrin, ferritin)
  • a lebontási termékekből kiszűrhető elváltozásokról (karbamid, húgysav, kreatinin, összbilirubin, konjugált bilirubin)
  • a szervezet fontosabb enzimeinek (GOT, GPT, GGT, alkalikus foszfatáz, LDH, CK, alfa-amiláz) működéséről
  • az ionháztartás állapotáról (Na, K, Cl, Mg)
  • információt nyújt a csontok állapotáról (D-vitamin, Ca, P)
  • tájékoztatást nyújt a szív- és érrendszeri rizikófaktorokról (zsíranyagcsere, triglicerid, koleszterin, HDL-C, LDL-C, vércukor, inzulin)
  • jelzi a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat (vérkép, CRP)
  • vizsgálja a pajzsmirigy hormonális alapfunkcióit (TSH)
  • tartalmazza a prosztata rendellenességeinek diagnosztikájában fontos PSA (prosztata specifikus antigén) vizsgálatát
  • megmutatja a tesztoszteron szintjét
  • valamint ellenzőrzi a vérszegénység és demencia kialakulása szempontjából fontos vitamonokat (B12, folsav)

A csomag az eredeti 43 500 Ft-os kedvezményes ár helyett egész novemberben 40 000 Ft-os akciós áron érhető el, mely összeg most tartalmaz még egy 30 perces online laborszakértői konzultációt is.

Kép(ek) forrása: Getty Images