Life FIRSTCLASS 2023. 12. 13.

Szaunázni jó, de nem mindegy, melyikben izzadsz

A szaunázásnak sokféle jótékony hatása ismert, ilyen például, hogy endorfin szabadul fel a testünkben, miközben a melegben lazítunk. De vannak eltérések a különböző szaunák között.

A szaunázás a testre gyakorolt jótékony hatásai mellett a közösségépítés és a társas kapcsolatok erősítésének is kiváló eszköze, hiszen teret ad a közös relaxációnak és a meghitt beszélgetésnek. A szaunázásnak többféle változata létezik, a különböző típusok eltérő egészségi állapotban lehetnek ideálisak számunkra. A három legismertebb típushoz kapcsolódó jótékony hatásokat a Greenfield Hotel szaunamestere, Horváth László mutatta be.

Infraszauna: a visszafogott változat

Az infraszauna alacsonyabb hőmérséklete (általában 35-50 fok) ideális lehet azoknak, akik nehezen tolerálják a magas hőfokot. A mérsékelt meleg sokak számára elérhetővé teszi a szaunázás élményét, hiszen akár fél órát is tartózkodhatunk egyhuzamban a kellemes melegben.

Az infraszauna kiváló választás azoknak, akik ízületi fájdalommal vagy mozgásszervi problémákkal küzdenek, ezáltal ideális kiegészítő kezelés lehet az idősebb korosztály számára. Az infraszauna kiváló a pórusok mélytisztításában is, mivel a hő hatására ezek kitágulnak, és a fokozott izzadás támogatja a bőr tisztulását.

Finn szauna: a nagy klasszikus

A finn szaunában a hőmérséklet magas, a páratartalom pedig alacsony. Ez segíthet a vérkeringés fokozásában, a méregtelenítésben és az immunrendszer erősítésében. Elsősorban azoknak ajánlott ez a klasszikus típus, akik jó egészségi állapotban vannak, hiszen akár 90 fok fölötti hőség is lehet a kabinban. 10-15 perc után javasolt egy hidegvizes merülőfürdőt vagy zuhanyt venni, és ezt maximum kétszer-háromszor ismételni.

A finn szauna alkalmazása sportolás után segíthet a gyorsabb regenerációban. A fokozott izzadás támogatja a méregtelenítést, a hő izomlazító hatása pedig elősegíti az igénybevétel után a gyors helyrerázódást. Ez a szaunatípus hozzájárulhat a kalóriafelhasználás növekedéséhez, és így a fogyáshoz. A meleg hatására felgyorsul a nyirokkeringés, ami elősegíti a méregtelenítést, mivel a nyirokrendszer fontos szerepet játszik a szervezetben lévő felesleges anyagok távozásában.

Aromaszauna: minden érzékre hat

Az aromaszaunázással nemcsak a magas hőmérséklet által kínált előnyöket, hanem az illóolajok jótékony hatását is megtapasztalhatjuk. Az átlagosan 55-65 fokos kabinban az illóolajok kellemes és megnyugtató légkört teremtenek.

Az aromaszaunázás során használt illóolajok, mint például a cédrus-, jázmin-, vagy bergamottolaj, segíthetik a stressz és szorongás csökkentését, így ez a fajta eljárás ideális lehet, ha távolodni szeretnénk a mindennapi élet kihívásaitól.

Kép(ek) forrása: Getty Images