Life Fehér Patrik 2023. 12. 18.

Lehidalsz, mennyi négyütemű fekvőtámaszt csinált meg az új rekorder

Te is utáltad a négyütemű fekvőtámaszt? Nos, ezzel nincs így mindenki, a rekorder egy óra alatt több mint ezret lenyomott belőle!

A négyütemű fekvőtámasz a tesiórák egyik leggyűlöltebb feladata, mégis egyben a leghasznosabb, hiszen rengeteg izmot intenzíven igénybe vesz. Így látja ezt az etióp születésű, de kétéves kora óta Hollandiában élő Habtamu Franke is, aki két, a mozdulatsorhoz köthető Guinness-rekordot is megdöntött.

November 12-én három rekordkísérletbe vágott bele: szerette volna megdönteni az egy perc, a három perc, valamint az egy óra alatt elvégzett szabályos négyütemű fekvőtámaszok számát. Előbbi nem sikerült neki, mert “csak” 33-ig jutott (a rekord 38), azonban utóbbi kettőnél átírta a rekordok könyvét. A háromperces új csúcs a személyi edzőként dolgozó férfinek köszönhetően immár 81, de ennél is megdöbbentőbb az, hogy

egy óra alatt 1010 szabályos gyakorlatot végzett el.

Ez kb. 3,5 másodpercenként egy szabályos négyütemű fekvőtámaszt jelent, de ebben nincs benne az, hogy Franke néha-néha megállt néhány másodpercre, valamint az sem, hogy 43 gyakorlatot szabálytalannak láttak, így érvénytelenítették. Az 1010-es szám 8-cal több a korábbi csúcsnál, kérdéses, hogy az emberi teljesítőképességet meddig lehet még kitolni ezen a téren.

Franke rövid távú célja az, hogy a harmadik rekord, az egyperces csúcs is a neve mellé kerüljön, ezt még 2024-ben meg fogja próbálni. Hosszú távú tervei is vannak: szeretne tíz fitnesstémájú Guinness-rekordot megdönteni.

Forrás: Guinness World Records