Life FIRSTCLASS 2023. 12. 18.

Egyre több magyar költözne külföldre

Folyamatosan nő a külföldre vágyók aránya: egy friss kimutatás szerint minden negyedik magyar munkavállaló gondolkodik abban, hogy elhagyja az országot.

Megfelelő feltételek mellett munkavállalók 46 százaléka nyitott a lakóhelyváltásra – derült ki a Trenkwalder idei Mobilitási Indexéből. A mintegy 5300 versenypiaci munkavállaló válaszainak kiértékelése alapján ez ugyan visszaesést jelent a tavalyi 53 százalékhoz képest, viszont több, mint a két évvel ezelőtti, 35 százalékos érték.

Akik költözésben gondolkodnak, elsősorban a jobb megélhetés reményében tennék, legalábbis a válaszadók 89 százaléka így van ezzel, de fontos szempontnak tartják a stabilabb jövőt (53%) és a több munkalehetőséget (43%) is. A legtöbben a délnyugati országrészből, azon belül is Baranya vármegyéből (61%) és Somogy vármegyéből (60%) költöznének.

Drasztikus változás azonban a tavalyi adatokhoz képest, hogy jelentősen megnőtt a külföldre távozni készülők aránya.

Amíg tavaly a lakóhelyváltoztatók 66 százaléka gondolkodott országhatáron belüli célpontban, addig idén közel 15 százalékkal kevesebben, a megkérdezettek 52 százaléka – ez a teljes munkavállalói kör 24 százalékát teszi ki. Akik pedig országon belül költöznének, a legnagyobb arányban Pest vármegyét, Budapestet és Győr-Moson-Sopron vármegyét vennék célba.

Egyre több magyar költözne külföldre

Kiderült az is, hogy jelenlegi helyzetükkel mérsékelten elégedettek a munkavállalók: amíg az 1-től 10-ig terjedő skálán 2021-ben 6,4-es, 2022-ben pedig 6,1-es érték született, addig ebben az évben az országos átlag 5,4-re csökkent. A legmagasabb elégedettséget Budapesten és Győr-Moson-Sopronban mérték 6,6, illetve 6,5 pontos értékkel, míg a legalacsonyabbat Csongrád-Csanádban és Szabolcs-Szatmár-Beregben, ahol 4,5-4,5 pontos értékek rajzolódtak ki.

Az index folyamatos csökkenése leginkább a reálbéreknek a felpörgő infláció miatti visszaesésére, valamint a munkavállalók munkaerő-piaci helyzetének kedvezőtlenebbé válására vezethető vissza.

Általános tendencia, hogy a szűkebb környezettel elégedettebbek a megkérdezettek, mint a tágabb, vármegyén belüli lehetőségekkel. Mostani lakóhelyük környezetét 7,5 pontra értékelték, miközben a jelenlegi munkahelyükkel való elégedettség 6,8, a környék adta lehetőségek pedig 5,5 pontot kaptak. A megélhetési viszonyokat átlagosan 4,9, míg a kereseti lehetőségeket 4,5 pontra értékelték – ennél a két mutatónál figyelhető meg a legnagyobb, 0,8-0,9 pontos csökkenés.

Egyre több magyar költözne külföldre

Forrás: Trenkwalder
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Illusztráció: Antonio Hugo Photo/Getty Images