Life Fehér Patrik 2023. 12. 22.

12 év után kaptak vissza a turisták egy híres látnivalót

Hosszas felújítási munkálatokat követően látogatható újra Barcelona első nyilvános múzeuma, melyet két évszázaddal ezelőtt alapítottak.

Ha az ember azon gondolkodik, hogy esetleg elutazzon Barcelonába, és egyszerre akar letudni a városban mindent, érdemes megfontolnia, mikor utazik. A legfőbb látványosság, a Sagrada Familia ugyan bármikor csodás, de a templom lassan tényleg elkészül, néhány éven belül teljes pompájában látható majd.

Persze ezen kívül is van bőven látnivaló a katalán fővárosban. Ilyen például a Parc de la Ciutadella egy köpésre a tengerparttól: nyáron gyönyörű zöld környezetben sétálhattam arra, megtekintve a fás ösvények mellett a csónakázótavakat, az impozáns szökőkutat és a katalán parlamentet. Közben a galambnál is gyakrabban, természetesen előforduló papagájok szinte a kezünkből ettek.

Kép: Fehér Patrik

Kép: Fehér Patrik

Van itt még állatkert is, illetve itt található a Martorell Múzeum is, mely a város legrégebbi nyilvános múzeuma. A geológiai kiállítások helyszíne 1882-ben nyitotta meg a kapuit, négy évvel a névadó Francesc Martorell i Peña halála után. A kereskedő és archeológus hagyatékában bőven volt kiállításra méltó darab, gyakorlatilag ez adta az alapokat. Mindenféle természettudományhoz köthető dolgot gyűjtött, a fosszíliáktól a könyvekig, érmékig.

Kép: Manuel Medir/Getty Images

Kép: Manuel Medir/Getty Images

Halálakor az egészet Barcelona városi tanácsára hagyta, akik megnyitották az említett múzeumot. 2010 óta azonban vendég nem tehette be ide a lábát, ugyanis felújították az épületet. Kívülről így is mutatós volt a hely, ahogy az a nyitóképen is látható, azonban a napokban ismét birtokba vehette a nagyközönség a múzeumot.

Kép: Manuel Medir/Getty Images

Kép: Manuel Medir/Getty Images

A belső tér látványos lett, ahogy az a fenti, már felújítás utáni fotókon látszik. Az állatvilág kitömött tagjait, lenyűgöző teremtményeit impozáns, de modernizált környezetben lehet megtekinteni, egy ilyen múzeumlátogatás kicsiknek és nagyoknak is egyaránt élmény lehet.

Kép: Manuel Medir/Getty Images

Kép: Manuel Medir/Getty Images

Forrás: Europeana
Kép(ek) forrása: Nyitókép: DeAgostini/Getty Images