Life Kováts Olivér 2023. 07. 17.

Ebben a boltban a bámészkodás is pénzbe kerül

Besokallt a turistáktól egy több mint százéves barcelonai élelmiszerbolt, ezért úgy döntött, megsarcolja azokat a turistákat, akik konkrét vásárlási szándék nélkül, pusztán nézelődni térnek be.

1898-ban nyitotta meg kapuit a spanyolországi Barcelonában a Queviures Múrria, ami azóta a turisták körében népszerű város egyik legszembetűnőbb helyszínévé vált. Százával csalogatja be az arra járókat az élelmiszerüzlet vintage stílusú megjelenése és hagyományos kialakítású üzlettere. Az viszont nagyobb gondot jelent, hogy a betérők többségét a bolt portékája már kevésbé foglalkoztatja, pedig széles választéka elérhető a helyi különlegességeknek, köztük pácolt kolbászok, felvágottak, sajtok, olajok és borok is vannak.

Kifejezetten nehezményezi az egyik üzletvezető, hogy sok turista még azt a minimális tiszteletet sem adja meg, hogy köszönjön, amikor belép a boltba, csak körbe-körbe járkálva fényképeznek, majd kifordulnak az ajtón anélkül, hogy vásároltak volna bármit is.

Ennek azonban mostantól vége: a Queviures Múrriába mostantól nem lehet csak úgy bemenni nézelődni, a bámészkodóknak ugyanis 5 eurót kell fizetniük.

Abban bíznak, hogy a megközelítőleg kétezer forintos „belépő” eltántorítja azokat, akik – a törzsvásárlókat is zavarva – csak nézelődni mennek be, pedig az ötlet eredetileg csak viccként merült fel. Toni Merino, a bolt egyik vezetője ezzel együtt leszögezte, egyáltalán nem a bevételeik növelése végett találták ki a turistasarcot, nincs is szükségük rá, de érezhető célt ért az intézkedés. Eddigi tapasztalataik szerint a nemkívánatos látogatók szembeni fellépésük bevált.

Nagy visszhangot kapott az előző hónapban, ahogyan a Queviures Múrria kiszorította a bámészkodókat, az idén 125 éves üzletnek magyarázkodnia is kellett emiatt. Tisztázták, hogy egyébként nem is áll érdekükben – ahogy a partnereikében sem –, hogy ragaszkodjanak az 5 eurós díjhoz, nem is teszik, tényleg csak nyugalomra vágytak, a rendszeres vásárlóikkal együtt.

A 125 éves, helyi specialitásokat árusító élelmiszerüzletnek elege lett a cél nélkül bóklászó turistákból. (Fotó: Atlantide Phototravel/Getty Images)

A 125 éves, helyi specialitásokat árusító élelmiszerüzletnek elege lett a cél nélkül bóklászó turistákból. (Fotó: Atlantide Phototravel/Getty Images)

Az elmúlt időszakban nem először fordul elő, hogy egyes látványosságoknál már kifejezetten kellemetlenséget okoz a turistaáradat, emiatt az elmúlt hónapokban többek között Nepálban, Portofinóban – és egyébként Olaszország több pontján –, valamint a népszerű osztrák faluban, Hallstattban is intézkedéseket vezettek be.

Forrás: Oddity Central
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Atlantide Phototravel/Getty Images