A pizza egyik – szinte kötelező – feltéte a sajt: van, aki leginkább csak ezzel halmozza el az olasz ételt, a sajtimádók mindenkori kedvenc választása a négysajtos verzió. De hányféle sajtot lehet rázsúfolni egy pizzára? Nos, a két francia pizzaséf, Benoît Bruel és Fabien Montellanico Guinness-rekordot döntő alkotását elnézve valójában annyit, amennyi csak létezik.
Bruel korábban már megdöntötte a legtöbb különféle sajt rekordját egy pizzán, amikor 2020-ban 254 különféle tejtermékkel halmozta el a tésztát. Azóta sok tejből készült már sajt, a rekord pedig felugrott 834-re.
Nem is kellett több nekik, 2023 utolsó napjaiban a pizzaséfek egy sajtkészítővel, valamint egy YouTube-videóssal karöltve elkészítették az új csúcstartót, melyre
A sajtok mindegyikéből 2 gramm került a pizzára, így a feltét tömege picivel több, mint 2 kg lett. Ezt egy tortaforma segítségével stabilizálták a tésztán, ebből kiindulva csak a henger magassága, illetve a beszerzett sajtmennyiség szabhat határt a következő rekorddöntésnek.
“Elő kellett sütni a pizzatésztát, hogy ne szakadjon szét a sajt súlyától” – magyarázta Bruel, hozzátéve, hogy a tortaforma csak két percig kellett: a hőtől ennyi idő után eléggé összeolvadt a sajt, és nem hullott szét a feltét. Ezt követően még húsz másodpercet töltött a sütőben a rekorder étel.
Apropó sajtmennyiség: az 1001-féle összehordott sajttal megdőlt a legnagyobb sajtkiállítás rekordja is, a korábbi Guinness-csúcs 730 volt, szintén Franciaországból. A sajtok döntő többsége, 940 egyébként hazai, azaz francia, a maradék 61 pedig a világ különböző országaiból érkezett.