Life Fehér Patrik 2024. 01. 08.

Új találmány segít a fogyni vágyóknak

Mérnökök megalkottak egy olyan kapszulát, melynek lenyelése után az ember úgy érzi, hogy jóllakott. Az eszközt hamarosan élesben is bevethetik.

Ha sokat eszünk, a gyomrunk olyan jeleket küld az agynak, melyek teltségérzetet keltenek. Ez segít felismerni, hogy ideje abbahagyni az evést. A folyadékkal teli gyomor is küldheti ezeket az üzeneteket, ezért a fogyókúrázóknak gyakran azt tanácsolják, hogy igyanak meg egy pohár vizet étkezés előtt.

Az MIT mérnökei ennél kicsit profibb szintre emelték a gyomrot átverő trükköt. Új módszert találtak ki ennek a jelenségnek a kihasználására, egy lenyelhető kapszulát, amely rezeg a gyomorban. A kutatócsoport egy nagyobb multivitamin méretű (9,8 * 30,6 mm) kapszulát tervezett, amely egy vibráló részegységet tartalmaz. Amikor a kis ezüst-oxid akkumulátorral hajtott tabletta a gyomorba jut, az ott található sav feloldja a kapszulát borító kocsonyás membránt, az áramkör ezzel bezárul, és beindul a rezgés.

Illusztráció a vonatkozó tanulmányból

Illusztráció a vonatkozó tanulmányból

A tabletta jelenlegi változatát úgy tervezték, hogy körülbelül 30 percig rezegjen a gyomorba érkezés után. A kapszula mozgása ugyanazokat a receptorokat aktiválja, amelyek érzékelik, ha a gyomor kitágul. Ekkor jut el az agyba a hamis jel, miszerint tele a pocak.

A rendszert egyelőre csak állatokon tesztelték, viszont nagy sikerrel. Azoknál az állatoknál, amelyek evés előtt 20 perccel kaptak rezgő tablettát, nemcsak a jóllakottságot jelző hormonok voltak jelen nagyobb számban,

hanem körülbelül 40 százalékkal kevesebbet ettek.

A tudósoknak még sokkal többet kell megtudniuk az emberi testsúlyt befolyásoló mechanizmusokról, de egyelőre úgy néz ki, hogy ez a technológia biztonságosan alkalmazható embereknél is: az állatoknál semmilyen negatív hatást nem tapasztaltak.

A kutatók a soron következő emberes kísérletek mellett már azon is dolgoznak, hogyan lenne megoldható az, hogy a kapszula hosszabb ideig a gyomorban maradjon, és akár vezeték nélkül is be- és kikapcsolható legyen. Az állatkísérletekben a tabletták négy-öt napon belül jutottak át az emésztőrendszeren.

Úgy tűnik, a jövő gyógyszerei az ilyen okoskapszulák lehetnek. Egy másik kísérletben olyan eszközt tesztelnek, mely az alvásunkat segíti:

Forrás: MIT News
Kép(ek) forrása: Gettyi Images