Life Fehér Patrik 2024. 01. 31.

Furcsa mozit csinálhatsz a számítógépedből egy trükkel

Nem kell programozózseninek lenni, hogy egyetlen kódsorral olyan filmszínházzá alakítsd a számítógépedet, mely legalább annyira bizarr és vicces, mint amennyire látványos is. Mutatjuk, mit kell ehhez tenned!

Mostanság inkább a különleges sneakerek világában utaznak, de a New York-i székhelyű művészcsoport, az MSCHF időről időre visszatér az egyeseket szórakoztató, másokat adott esetben felháborító, de gyakran elgondolkodtató projektekhez. Ők voltak, akik korábban létrehozták a Hot Chat 3000 nevű oldalt, ahol mindenki csak olyan szép partnerrel beszélhetett, mint ő maga. Erről persze egy gép döntött:

Legújabb húzásuk egy mozi, ahol minden nap más programot adnak. Filmes programjuk már korábban is volt, egyszer például élőben közvetítették a streamingszolgáltatók kínálatát véletlenszerűen, amíg le nem lőtték az oldalt. Ezúttal nehezebben jöhet össze a dolog, ugyanis a projekt ennél eggyel bonyolultabb.

Az ASCII Theater révén a felhasználó úgy nézheti meg az adott nap hang nélküli, feliratozott filmjét, hogy az csupán különböző színű karakterekből áll. Innen a név is: az ASCII egy kódtábla, mely 128 különböző szövegkarakterből áll, számokkal, betűkkel és egyéb írásjelekkel.

Furcsa mozit csinálhatsz a számítógépedből egy trükkel

Ez a Barbie nyitójelenete ASCII-karakterekből

A streamet nem netböngészőből lehet elérni, hanem a parancssorról (Windows-rendszereken a Start menüből elérhető, vagy a cmd.exe begépelésével bukkan elő). A régi, közel sem felhasználóbarát számítógépezést idéző ablakba csak be kell másolni az MSCHF kódját: ssh -o StrictHostKeyChecking=no watch.ascii.theater , ütni egy Entert, és már kezdődik is a mozi.

Január 30-án éppen a Barbie volt műsoron, ahogy az a fenti képernyőképeken is látszik. A képkockák finoman fogalmazva sem pörögnek gyorsan, egy-egy kép betöltése másodperceket vesz igénybe, legalábbis nálam ennyi volt (nem pedig 4 századmásodperc, vagy még kevesebbet). Inkább csak látványos különlegesség, kuriózum ez, mintsem valódi mozis élmény, de előbbinek egész jó.

Forrás: MSCHF