Life FIRSTCLASS 2024. 02. 12.

Bedugják a centrifugába a magyar űrhajósokat

A magyar űrhajósprogram négy űrhajósjelöltje hamarosan az Egyesült Államokba utazik, ahol az egyik legfontosabb kiképzés vár rájuk. Nemsokára a kísérleteket is elkezdik betanulni.

Cserényi Gyula, Kapu Tibor, Schlégl Ádám és Szakály András, a magyar űrhajósprogram (Hungarian to Orbit – HUNOR) jelöltjei voltak a Kossuth rádió Irány az űr című műsorának vendégei. Mind a négyen részt vehetnek a harmadik kiképzési fázisban is: az elsőben az űrkutatás történetével, az űrügynökségek tevékenységével, illetve a küldetéssel ismerkedtek, majd a másodikban az utazás során szükséges tudományágakba – kozmológia, földtan, rakétafizika, élettan – kaptak betekintést.

A kiképzés harmadik fázisában a jelöltek szakmaspecifikus ismereteket szereznek például a nemzetközi űrállomásról, és bekapcsolódnak a kutatás-fejlesztési munkába is. Már mind a négyen megszerezték a kisrepülőgépes szakszolgálati engedélyüket, novemberben műrepülő gyakorlatot is végeztek, fizikai felkészülésük során úszóedzéseken vesznek részt, és dietetikus követi nyomon táplálkozásukat.

Hamarosan az Egyesült Államokba utaznak, ahol további képzések várnak rájuk. Az egyik legfontosabb a centrifugaképzés lesz, amelynek során szimulálni fogják, hogy pontosan milyen erőhatások érik az embert a felbocsátás során. Ezen kívül az űrállomás moduljaival, eszközeivel ismerkednek meg egy életnagyságú modell segítségével, de a mikrogravitációs környezetben való elsősegélynyújtásra is kiképzik őket.

A harminc napos tartózkodás idejére tervezett tudományos kísérleteket nemsokára elkezdik betanulni. Ezek egy részének a közelmúltban zárult le a pályázata, így még zajlik a kiválasztás és a döntés arról, hogy pontosan melyek kerülnek a programba – hangzott el a műsorban.

Forrás: MTI
Kép(ek) forrása: space.kormany.hu