Life Kovács Miklós 2024. 02. 13.

Az unalmas munkákat vennék el ezek a vigyorgó robotok

Nagy trükkök, célba dobás, tánc helyett hétköznapi szinten is unalmas munkavégzést villantanak a norvég X1 humanoid robotjai, amelyek pont ezért érdekesek és fontosak. A cég tudhat valamit, mert a mesterségesintelligencia-szektor éllovasa, az OpenAI is komoly összeggel szállt be a fejlesztésbe. 

A Tesla robotja mellett az 1X Eve nevű szerkezete csököttnek tűnik, még lába sincs, keze is inkább csipesz, de van LED-pontokból álló arca, amire ráfagyott a vigyor és világít a sötétben. A fejlesztők szerint többre nincs is szükség, hiszen első körben az ilyen robotokra a “fogd meg és vidd arrébb” típusú feladatok várnak, amihez nem kell zongorázásra termett kéz. A gyárakban pedig olyan területen dolgoztatnák őket, ahol lépcső sincs, és nekik a mosdóba sem kell kimenni, csak a töltőpontra, amit automatikusan megtesznek, ha merülőben az akkupakk. 

Amire képesek, az nem látványos, mégis fontos: magabiztosan pakolnak tárgyakat, válogatnak ha kell, takarítanak, összeszednek, szortíroznak. Ezt pedig nem bonyolult programozás útján csinálják! A cég állítása szerint az általuk videón megmutatott harminc robot a távoli irányítás mozdulatait megjegyezve, vagy videó alapján sajátította el a munka lépéseit. Nem kellett hozzá bonyolult kódsorozat és komoly tudással rendelkező programozó, egyszerűen utánzással megtanulták, amit kellett. 

"Janikám egy cigire kiugrunk?" - ilyet nem fognak odasúgni egymásnak ezek a robotok, ők maradnak a szalag mellett, amíg orra nem esnek, vagy le nem merülnek

“Janikám, egy cigire kiugrunk?” – ilyet nem fognak odasúgni egymásnak ezek a robotok, ők maradnak a szalag mellett, amíg orra nem esnek, vagy le nem merülnek

Természetesen ezt egy hosszabb tréningként kell elképzelni, de így is félelmetes, hogy mennyire emberszerű a betanítás. Utolsó lépésként a munkavégzés helyszínén, az ügyfeleknél történik majd a feladatvégzés véglegesítése, ami az 1X szerint “mindössze néhány perc adatgyűjtést és tréninget vesz igénybe egy asztali számítógépen”.

Egy ideális világban ez azt jelenti, hogy valaki ott áll egy VR-szemüveggel, és egy darabig elvégzi a feladatot, majd a mélytanuló szoftver összeházasítja ezt a robot kulcsfontosságú képességeivel, szimulációban néhány ezerszer lefuttatja, hogy különböző véletlenszerű tényezőket és kimeneteleket teszteljen, majd a gépek készen is állnak a munkára. 

Forrás: New Atlas
Kép(ek) forrása: 1X