Life Fehér Patrik 2024. 02. 15.

Több tonna gyémánton ül a kisváros, de nem foglalkoznak vele

Még le sem kell hajolni a drágakövekért a német városkában, ugyanis a falakban is több ezer tonna található belőlük. Ezzel azonban nemigen törődnek a helyiek - aminek egyszerű oka van.

Ránézésre egyszerű kisvárosnak tűnik a Németország bajor részén fekvő Nördlingen. Kb. 20 ezren laknak itt napjainkban, volt itt két csata is a harmincéves háborúban, azonban ennek a cikknek az apropóját, valamint a város hírnevét egy 15 millió évvel ezelőtti esemény adja.

Annak idején ugyanis becsapódott ide egy nagyjából 70 ezer km/órás sebességgel érkezett meteorit, mely egy 25 km átmérőjű krátert

és 72 ezer tonna (!)

gyémántot hagyott maga mögött.

Nördlingen légifelvételén is látszik a kráter körvonala

Nördlingen légifelvételén is látszik a kráter körvonala

Ezek a drágakövek egy szuevit nevű kőzetbe ágyazódva találhatók, mely a hirtelen fellépő hő és nyomás hatására keletkezett az itteni grafitlelőhelyen, és mind a mai napig ott van a város alatt. Vagy éppen a falaiban, ugyanis építőanyagként is felhasználták a szuevitet.

A gyémántokból nemigen lehet meggazdagodni, ugyanis átmérőjük 0,2 mm alatti, így inkább gyémántpor az, amit találni ezekben a kövekben. A helyi templom falai becslések szerint 5 ezer karát gyémántot rejtenek – ha ez egyben kivonható lenne, természetesen rengeteget érne, erre azonban nyilvánvalóan nincs lehetőség.

A város temploma

A város temploma

Nem ez a kisváros az egyetlen hely a világon, ahol a gyémántok a hétköznapok részei. Ebben a parkban kis szerencsével akár meg is gazdagodhat az ember:

Kép(ek) forrása: Getty Images