Life Erdős Norbert 2024. 02. 17.

A templom, ahol egy rejtélyes krokodil lóg a plafonról

Mi az utolsó dolog, amire számítanál, ha felnézel egy templomban? Nyugi, a kérdés költői, ezt az életben nem tudnád kitalálni.

Ha az olaszországi Lombardiában található Curtatone településére tévedsz, akkor van egy titkos tippünk: mindenképp menj be a Santuario Della Beata Vergine Maria Delle Grazie templomba, mert olyat fogsz látni, amitől tátva marad a szád.

A templom mennyezetéről egy 500 éves, preparált krokodil lóg a gyülekezet fölé.

Hogy a krokodil hogyan került a templomba, azt egyelőre senkinek nem sikerült megfejteni, de rendeltetése vallási szimbolikához köthető.

Az ókorban a kereszténység az olyan hüllőszerű lényeket, mint a kígyók, sárkányok és krokodilok a gonosszal hozták összefüggésbe, akár az ördög megszemélyesítőjeként, akár egyszerűen olyan állatként, amely az embereket a bűn útjára vezeti. Így a templom boltozatán magasra láncolt kígyó egyszerre szolgált figyelmeztetésként a templomba járók számára, egyben a jónak a gonosz felett aratott győzelmének szimbólumaként is.

Kattints a képre, galéria nyílik!

4 fotó megtekintése

Bár elsőre akár műanyag kelléknek is tűnhet, ez bizony egy valódi, bebalzsamozott nílusi krokodil (Crocodilus niloticus), amelyről úgy vélik, hogy legalább 500 éves, maga a templom pedig a 13. században épült. Az évek során számos legenda keringett az állat eredetéről Lombardiában, de a két legnépszerűbb egy helyi állatmenhelyről és két bátor testvérről szól, akik megküzdöttek az állattal.

Egyesek szerint a krokodilt azután fogták be és ölték meg, miután megszökött a Francesco Gonzaga birtokán lévő egzotikus magánállatkertből.

Míg mások azt állítják, hogy az állat egy napon megtámadott egy testvérpárt, akik a Mincio folyó partján pihentek. Egyikük a Szent Szűz segítségét kérte, és egy késsel felfegyverkezve rontott neki, és megölte a krokodilt.

Egy másik helyi legenda szerint a krokodil egy cirkuszi ketrecből szabadult ki, majd Szűz Mária is megáldotta az emberi beszéd képességével.

 

Curtatone templomi krokodilja (Kép: Getty Images)

Curtatone templomi krokodilja (Kép: Getty Images)

Akár hiszünk ezekben a történetekben, akár nem, a Santuario Della Beata Vergine Maria Delle Grazie templomban függesztett krokodil mindenképpen elképesztő látványosság. A papok és szerzetesek állatpreparátori képességeiről is tanúskodik, akiknek az volt a feladatuk, hogy a krokodilt megfelelő állapotban tartsák ennyi éven keresztül.

Kattints a képre, galéria nyílik!

 

3 fotó megtekintése

Érdekes módon nem ez az egyetlen olasz templom, ahol valódi krokodil van kiállítva: a maceratai Santa Maria delle Vergini és a Ponte Nossa-i Santuario della Madonna delle Lacrime templom is rendelkezik kitömött krokodillal.

Forrás: odditycentral.com
Kép(ek) forrása: Getty Images