Life Erdős Norbert 2024. 03. 06.

Bizonyított: a telefon valódi fizikai elváltozásokat okoz

Tudtad, hogy egyes becslések szerint 400 milliárd képernyő van a Földön? És azt, hogy ezek milyen hatással van az emberi testre? Egy hazai konferencián ezeket boncolgatták.

A képernyőhasználat mentális egészségére gyakorolt hatásairól, a médiafogyasztási szokásokról, ezek veszélyeiről és a védekezési lehetőségekről esett szó egy budapesti konferencián a minap.

Egy nemzetközi becslés szerint 400 milliárd képernyő létezik a Földön, és manapság a mobiltelefon, a tablet vagy éppen a számítógép a legegyszerűbb eszköz arra, hogy a gyerekeket lekössék szüleik, és bár ezek nagyon hasznosak is lehetnek, igen komoly következményei vannak mértéktelen használatuknak – fejtették ki a szakértők az NMHH és a Fogjunk Össze az Egészségügyért Alapítvány közös, Képernyők vonzásában című eseményén.

Nemzetközi kutatások szerint a tinédzserek és a huszonévesek, a Z és az alfa generáció tagjai a könnyen emészthető, rövid, kis koncentrációképességet igénylő médiatartalmakat keresik, ez indokolja körükben a TikTok népszerűségét.

“A digitális médiára fordított idő sok esetben olyan tevékenységek rovására valósul meg, mint az alvás vagy a sportolás”

– jegyezte meg Jó Balázs, az NMHH Műsorfigyelő és -elemző Igazgatóságának helyettes vezetője.

A legdivatosabb, képernyővel rendelkező digitális eszköz itthon a mobiltelefon: egy 2020-as felmérés szerint a 7-16 év közötti korosztály több mint kétharmada már rendelkezik okostelefonnal. A szülők mintegy 10-20 százaléka telepített valamilyen szoftvert gyermeke digitális eszközére, elsősorban a pornográfia, illetve a különböző emelt díjas szolgáltatások kiszűrésére.

Egy négyezer fős, országos reprezentatív mintán végzett felmérés megállapította, hogy Magyarországon a 15-16 évesek átlagos napi képernyőideje 4 óra, szüleik esetében pedig 3,5 óra, és ezek önbevallásos válaszokra épültek, így a valóság 30 százalékkal súlyosabb is lehet.

“A telefon fizikai elváltozásokat is okoz, az orvostudományban már létezik az SMS-nyak, -könyök és -hüvelykujj. A képernyőről az agyba jutó ingerek stimulálják a dopamintermelést, az egyik boldogsághormont, és folyamatosan arra késztetnek minket, hogy sóvárogjunk az ingerek, az újdonságok, a pozitív megerősítések iránt. Stresszt és alvászavart okoz, illetve kihat mentális egészségünkre, hogy folyamatosan összehasonlítjuk magunkat másokkal” – mondta Pelle Veronika az NMHH médiatudatosság-szakértője.

A digitális tudatosság fejleszthető készség, és nagyon fontos, hogy önfegyelemmel, aktívan tegyünk ezért.

SMS-nyak

Jellegzetes szúró érzés a nyakban, gondot okoz a fej hátra- vagy oldalra fordítása, sőt a felső gerinc görbülete is megváltozik (kyphosis). Feszültség és gyakori fejfájás is kísérheti, ami a helytelen testtartás következménye.

Tudtad, hogy létezik egy eszköz itthon, amely segítségével a kockázatos, gyermekeinkre ártalmas online tartalmakat lehet jelenteni?

Az Internet Hotline egy tájékoztató és segítségnyújtó szolgálat, amely 2011 óta működik az NMHH-n belül, és amelynek igénybevételével gyermekek és szüleik tehetnek bejelentéseket jogsértő és kiskorúakra káros online tartalmakról. Eddig 17 500 bejelentésen érkezett a rendszerbe. A szervezet a rendőrséggel is szorosan együttműködik, és állítólag minden esetben visszajeleznek a bejelentőnek.

Forrás: FOEA, MTI, NMHH
Kép(ek) forrása: Getty Images