Life Fehér Patrik 2024. 03. 11.

Kína már a Hold bekamerázásán gondolkozik

Nem csak az ország-, de bolygóhatárokon is túlnyúlhat Kína hatalmas megfigyelő rendszere. Az ázsiai nagyhatalom spéci kamerákat telepítene a Holdra, ahová bázist terveznek.

Egy évvel ezelőtt kb. 700 millióra becsülték Kína térfigyelő kameráinak számát, azaz átlagosan nagyjából két emberre jutott egy készülék az ázsiai országban. A megfigyelést a végletekig fejlesztő ország folytatná ezt a trendet akkor is, ha terjeszkedni kezd a Földön kívül is.

Először is a terjeszkedésről: Kína nemzeti űrügynöksége (CNSA) még 2021-ben jelentette be, hogy az orosz Roszkozmosszal közösen egy nemzetközi holdi kutatóbázist hoznának létre. Itt tudományos kísérletek és egyéb munkálatok zajlanának azzal a végső céllal, hogy lehetővé tegyék a tartós és állandó emberi jelenlétet a Holdon. A projekt kapcsán számos ország (Venezuela, Dél-afrikai Köztársaság, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Pakisztán) érdeklődést mutatott.

Ha mindebből valami is elkezd megvalósulni, máris képbe jöhet a megfigyelő rendszer, mellyel őrizni, védeni lehet a létesítményt, illetve az építkezést. Erről a South China Morning Post közölt infókat: CNSA egy egyetemmel és egy űrtechnológiai vállalattal közösen tervezi mindezt, több száz kamera bevetésével.

A riport szerint az apró, 100 grammos kamerákban olyan chipek dolgoznának, melyek a mesterséges intelligencia segítségével felismerik, meghatározzák és nyomon is követik a gyanús alakokat, esetleges behatolókat. Bármilyen abnormális tevékenység észlelésekor jelezne a rendszer, és megoldást ajánlana a helyzetre.

Arról nincs szó, hogy a fentebb említett érdeklődő országok mit szól ezekhez a tervekhez.

Forrás: IFLScience
Kép(ek) forrása: Getty Images