Life Fehér Patrik 2024. 03. 12.

Minden Oscar-díjasnak el kell fogadnia ezt a szigorú kitételt

Egy filmes pályájának csúcsát jelenti, ha elnyeri az Oscar-díjat, azonban az arany szobrocskát egy igen komoly kikötéssel vehetik át a győztesek.

A filmes kötődésű aukciókon olykor fel-felbukkannak különféle elismerések, díjak, melyekre lehet licitálni, Oscar-díj viszont sosem. Cillian Murphy, Robert Downey Jr., Emma Stone és Da’Vine Joy Randolph sem fogja eladni a 96. Oscar-gálán kapott arany szobrocskáját, de mondhatnánk bármelyik másik Oscar-győztes színészét vagy rendezőjét is.

Két oka is van annak, hogy az egyszerű földi halandók nem vehetnek Oscar-díjat. Az egyik magától értetődő: a filmes világ legnagyobb elismeréséről van szó, mely minden díjnál előrébb kerül a polcon.

A másik ok az, hogy ez tiltott, egyszerűen nem tehetik meg.

Ha volna olyan színész, rendező, forgatókönyvíró, aki megunná az arany szobrocskát, vagy esetleg anyagilag megszorulna, és ennek eladásából pumpálná fel bankszámláját, akkor más megoldás után kell néznie. Mindez egy kikötés miatt van így, amit minden Oscar-díjasnak el kell fogadnia.

A 96. Oscar-gála legjobb fő- és mellékszereplői (Kép: Scott Kirkland/Disney via Getty Images)

A 96. Oscar-gála legjobb fő- és mellékszereplői (Kép: Scott Kirkland/Disney via Getty Images)

A hivatalos szabályzat egyik pontja ugyanis úgy szól, hogy nem adhatják el vagy semmisíthetik meg az Oscar-szobrocskát, és ezekre engedélyt sem adhatnak senkinek. Ha valaki szabadulna a szobortól, akkor először fel kell ajánlania azt a díjat kiosztó Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiának, akik 1 dolláros (360 forintos) elővásárlási joggal rendelkeznek.

Ha ilyenre kerül a sor, az Akadémia él is az elővásárlási joggal. A sztárörökösöknek rossz hír, hogy ez rájuk, illetve a díj kezelésével megbízottakra is érvényes, így nemigen fordulhat elő az, hogy valaki igazi Oscart vásároljon. Persze nem példa nélküli az ilyesmi, ugyanis ez a kitétel csak 1951 óta létezik: az ennél régebbi arany szobrok ennek megfelelően óriási összegekért cserélnek gazdát, amikor nagy ritkán árverésre kerülnek.

Kép(ek) forrása: Nyitókép: Matt Petit - Handout/A.M.P.A.S. via Getty Images