Style Fehér Patrik 2024. 03. 11.

Oscar nélkül is mindent vitt volna az Oppenheimer

Ha egyetlen Oscar-díjat sem kapott volna, akkor is az Oppenheimer alkotói örülhettek volna a legtöbb filmes díjnak az elmúlt időszakban.

Az Oscar-díj egyértelműen a filmes szakma legnagyobb elismerése, melyre mindenki pályázik. Nem csak ez lehet azonban a filmek és a színészek játékának értékmérője: számtalan filmes díjat osztanak még ki a világon, melyek természetesen kisebb rangúak, de mégiscsak elismerik a munkát.

Az egyik legismertebb filmkritikákkal foglalkozó oldal, a Rotten Tomatoes szorgosan gyűjtötte, hogy melyik film hány elismerést zsebelt be világszerte a mögöttünk hagyott díjátadószezonban. Listázásukba végül beleszámolták az Oscar-díjakat is, ahol tarolt az Oppenheimer hét arany szobrocskával.

A legjobb filmért járó szobrot is megkapta az Oppenheimer a 96. Oscar-gálán (Kép: Kevin Winter/Getty Images)

A legjobb filmért járó szobrot is megkapta az Oppenheimer a 96. Oscar-gálán (Kép: Kevin Winter/Getty Images)

A Cillian Murphy (Oscar-díj, legjobb férfi főszereplő) és Robert Downey Jr. (Oscar-díj, legjobb férfi mellékszereplő) nevével fémjelzett alkotás Oscar-szobrok nélkül is a legdíjazottabb film lett volna, hiszen a második és harmadik helyen végző Téli szünet és a Barbie együttesen sem kapott annyi elismerést, mint az Oppenheimer.

A listára összesen 69 film került fel, ennyi kapott legalább egy díjat valamilyen fesztiválon, seregszemlén vagy díjátadón. Az első tízbe kerüléshez 22 díj kellett, mutatjuk is a legjobbak sorrendjét!

Helyezés Film Díjak száma
1. Oppenheimer 233
2. Téli szünet 93
3. Barbie 83
4. Szegény párák 64
5. Megfojtott virágok 53
6. Pókember: A pókverzumon át 45
7. Előző életek 41
8. Egy zuhanás anatómiája 38
9. Érdekvédelmi terület 34
10. STILL: Michael J. Fox élete 22
Forrás: Rotten Tomatoes
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Jeff Kravitz/FilmMagic